Klimakrisa:

Tviler på kronprinsens nye superplan

Oljegiganten Saudi-Arabia lover at de skal kutte CO₂-utslippene til null innen 2060. Det tror ikke norske klimaforskere er mulig.

LOVER KUTT: Kronprins Mohammed Bin Salman kom med lovnaden om nullutslipp av co2 vel en uke før klimakonferansen COP26 starter i Glasgow. Foto: Reuters/NTB.
LOVER KUTT: Kronprins Mohammed Bin Salman kom med lovnaden om nullutslipp av co2 vel en uke før klimakonferansen COP26 starter i Glasgow. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Publisert

Saudi-Arabia, en av verdens største oljeprodusenter, varsler at landet vil kutte CO₂-utslippene til null innen 2060.

Kronprins Mohammed bin Salman kom med kunngjøringen da han lørdag innledet Saudi Green Initiative Forum, den første konferansen i sitt slag i landet noensinne.

- Det har kommet mange liknende uttalelser som dette fra Kina, De forente arabiske emirater og Tyrkia. Nå kommer Saudi-Arabia med et liknende mål og føyer seg inn i rekken av uttalelser, sier Steffen Kallbekken, forskningsleder ved CICERO senter for klimaforskning, til Dagbladet.

KUNNGJØRINGEN: Kronprins Mohammed bin Salman talte under åpningen av Saudi Green Initiative forum i hovedstaden Riyadh fredag kveld. Foto: AP/NTB.
KUNNGJØRINGEN: Kronprins Mohammed bin Salman talte under åpningen av Saudi Green Initiative forum i hovedstaden Riyadh fredag kveld. Foto: AP/NTB. Vis mer

Saudi-Arabia har sammen med andre såkalte likesinnede utviklingsland blitt sett på som en bremsekloss for utslippskutt av CO₂. Klimaforskeren er positiv til forslaget, men er skeptisk til om målsettingen er gjennomførbar.

Ikke veldig troverdig

- Det er mye lettere å sette mål langt fram i tid framfor å gjøre noe som påvirker utslippene av CO₂ på kort sikt. Det er selvfølgelig et positivt forslag, men uten at det følges opp med konkrete politiske endringer, effektive tiltak og oppfølging på kortere sikt, er ikke dette veldig troverdig, sier Steffen Kallbekken.

Ifølge forslaget til kronprins Mohammed bin Salman skal kuttene skje ved hjelp av en tilnærming han kaller «sirkulær karbonøkonomi». Han lover at tiltak i energisektoren vil kutte CO₂-utslippene med 278 millioner tonn per år innen 2030, mens det tidligere målet lå på 130 millioner tonn.

Må redusere utslippene

- Det er et uttrykk som jeg tror bare Saudi-Arabia bruker og jeg er usikker på hva det vil bety i praksis. Hvis de ikke reduserer de store utslippene av CO₂ fra olje- og gassproduksjonen, vil de ikke være i stand til å nå målene om null utslipp, sier Kallbekken.

Konferansen blir holdt ei uke før klimatoppmøtet COP26 innledes i Glasgow. Tidligere denne uka ble det kjent at Saudi-Arabia er blant flere land som har forsøkt å få FNs klimapanel til å dysse ned behovet for å avvikle bruken av fossile energikilder, som olje, gass og kull.

- Det er ikke tilfeldig at dette kommer nå, det er del av opptrappingen fram mot møtet i Glasgow. Lekkasjen om hvordan Saudi-Arabia forsøkte å påvirke rapporten fra FNs klimapanel tror jeg ikke spilte noen rolle, for slike forsøk har de hatt mange av før, og det nye målet har de nok jobbet med i lang tid, sier Steffen Kallbekken.

Saudi-Arabia styres som et strengt islamsk eneveldig kongedømme. Landets økonomi er svært dominert av oljeproduksjonen.

MØTER: Saudi-Arabias energiminister, Prince Abdulaziz sammen med andre delegater på konferansen Saudi Green Initiative Forum hvor de diskuterer hvordan de skal jobbe for en grønnere framtid. Foto: Reuters/NTB.
MØTER: Saudi-Arabias energiminister, Prince Abdulaziz sammen med andre delegater på konferansen Saudi Green Initiative Forum hvor de diskuterer hvordan de skal jobbe for en grønnere framtid. Foto: Reuters/NTB. Vis mer

I en uttalelse heter det at Saudi-Arabia vil bidra til å kutte verdens metanutslipp med 30 prosent innen 2030, og at landet med dette ønsker å bidra til en «renere og grønnere framtid».

Kriminelt mot menneskeheten

- Metanutslipp i oljeproduksjonen er i utgangspunktet kriminelt mot menneskeheten. Det skal ikke forekomme og disse utslippene skulle vært i null. Det er også dit vi må komme for produksjon og bruk av fossilt brennstoff, sier Helge Drange, klimaforsker og professor ved Universitetet i Bergen, til Dagbladet.

At kronprins Mohammed bin Salman og Saudi-Arabia skal klare å redusere sine CO₂-utslipp til null innen 2060, har han liten tiltro til.

- Vi må vokte oss for verbale utslippskutt. Jeg er veldig tvilende til at dette er veien å gå eller løsningen på problemene verden står ovenfor. Hvis man kommer med slike løfter må det være en reell faktisk mulighet for at dette kan oppnås. Det tror jeg ikke er tilfellet for Saudi-Arabia. Det er et fint og edelt ønske, men det er ikke tomme løfter vi trenger å gi den kommende generasjonen, sier Drange.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer