Klimakrisa:

Tviler på kronprinsens nye superplan

Oljegiganten Saudi-Arabia lover at de skal kutte CO₂-utslippene til null innen 2060. Det tror ikke norske klimaforskere er mulig.

LOVER KUTT: Kronprins Mohammed Bin Salman kom med lovnaden om nullutslipp av co2 vel en uke før klimakonferansen COP26 starter i Glasgow. Foto: Reuters/NTB.
LOVER KUTT: Kronprins Mohammed Bin Salman kom med lovnaden om nullutslipp av co2 vel en uke før klimakonferansen COP26 starter i Glasgow. Foto: Reuters/NTB. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Saudi-Arabia, en av verdens største oljeprodusenter, varsler at landet vil kutte CO₂-utslippene til null innen 2060.

Kronprins Mohammed bin Salman kom med kunngjøringen da han lørdag innledet Saudi Green Initiative Forum, den første konferansen i sitt slag i landet noensinne.

- Det har kommet mange liknende uttalelser som dette fra Kina, De forente arabiske emirater og Tyrkia. Nå kommer Saudi-Arabia med et liknende mål og føyer seg inn i rekken av uttalelser, sier Steffen Kallbekken, forskningsleder ved CICERO senter for klimaforskning, til Dagbladet.

Saudi-Arabia har sammen med andre såkalte likesinnede utviklingsland blitt sett på som en bremsekloss for utslippskutt av CO₂. Klimaforskeren er positiv til forslaget, men er skeptisk til om målsettingen er gjennomførbar.

Ikke veldig troverdig

- Det er mye lettere å sette mål langt fram i tid framfor å gjøre noe som påvirker utslippene av CO₂ på kort sikt. Det er selvfølgelig et positivt forslag, men uten at det følges opp med konkrete politiske endringer, effektive tiltak og oppfølging på kortere sikt, er ikke dette veldig troverdig, sier Steffen Kallbekken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer