Uenig: Norges Bank er krystallklar og norske makrotall peker i samme retning. Men rentemarkedet tror ikke på Øystein Olsens rentebane. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg / Finansavisen.
Uenig: Norges Bank er krystallklar og norske makrotall peker i samme retning. Men rentemarkedet tror ikke på Øystein Olsens rentebane. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg / Finansavisen.Vis mer

Tviler på Norges Bank

Rentemarkedet tror ikke på Øystein Olsens rentebane.

(Finansavisen.no): Uroen i globale markeder kommer ikke til å hindre Norges Bank i å heve renten i september, tror sjefstrateg Jostein Tvedt i Danske Bank Markets.

- Det skal komme et stort negativt sjokk for at Norges Bank skal utsette rentehevingen, sier han, til Finansavisen.

Nedturen i oljesektoren er tilbakelagt, og veksten er over trend. Dermed stiger kapasitetsutnyttelsen, mens arbeidsledigheten synker og lønnsveksten er på vei opp, argumenterer Danske Bank.

«Norske nøkkeltall støtter utsiktene til septemberheving,» skriver likeledes valutaanalytiker Marit Øwre-Johnsen i DNB Markets i et notat, med henvisning til tallene for detaljhandel og arbeidsledighet som ble sluppet før helgen.

Rentemarkedet kjøper derimot ikke Norges Banks historie om normalisering, fastslår Tvedt, skriver avisen.

Norges Banks anslo i Pengepolitisk rapport i juni at tremåneders pengemarkedsrente (Nibor) ligger rundt 2,50 prosent ved utgangen av 2021, noe som er forenlig med én renteheving i år og to rentehevinger årlig fra 2019 til 2021.

Rentekurven som viser markedets forventninger har ligget under Norges Banks rentebane siden mars. Med økt risiko for internasjonal handelskrig har markedsrentene falt, og dermed er avstanden mellom hva Norges Bank indikerer og markedets forventninger ifølge Danske Bank Markets større enn noen gang tidligere i år.

Markedsforventningen til tre måneders Nibor ligger ved utgangen av 2021 ligger på 1,9 prosent, målt ved forwardkurven i markedet. Det svarer til to–tre rentehevinger færre enn hva Norges Bank legger opp til, ifølge avisen.

Andre økonominyheter:
Blar opp over 700 millioner for leiligheter
Advarer mot to aksjer