Tviler på oppklaring

Sannsynligheten er liten for at Orderud-saken noensinne blir oppklart, tror et flertall i en fersk MMI-måling utført for Dagbladet. Wenche Simensen (33), Marita Endal (37) og Astrid Simensen (56) er enige: - Vi tviler på at politiet løser saken, sier kvinnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MMI-målingen er gjort denne uka, i dagene 6.- 9. desember, blant et representativt utvalg over 15 år. På oppdrag fra Dagbladet spurte MMI 1004 nordmenn om sjansene for at politiet finner ut hvem som har begått drapene på Orderud gård, og hvor god etterforskningen har vært.

En tragedie

Ni prosent svarte at det er meget sannsynlig at Orderud-saken blir oppklart, 31 prosent svarte ganske sannsynlig , mens hele 45 prosent finner det bare litt sannsynlig og åtte prosent helt usannsynlig .

Kommentarene fra tilfeldige kafégjester Dagbladet i går snakket med, går i samme retning. - Jeg håper at politiet finner dem som har begått udåden, men jeg er langt fra sikker på en løsning. Uansett er saken en tragedie for alle som er innblandet, sier bankfunksjonær Marita Endal fra Lørenskog.

Elektroingeniør Wenche Simensen fra Oslo har heller ingen tro på oppklaring av Orderud-drapene.

- Det virker som om politiet har tynne bevis. Det er alvorlig at de fire siktede har sittet så lenge i varetekt. Antakelig er flere av dem uskyldige. Fengselsoppholdet kan komme til å prege dem for resten av livet. Jeg lurer også på hvorfor det anses som mistenkelig hvis en ikke husker detaljer fra livet sitt lang tid tilbake. Der tror jeg noen hver ville fått problemer med å svare, særlig etter timelange avhør og lang tids isolasjon, mener Wenche Simensen.

Bedre enn fryktet

På spørsmål om kvaliteten på drapsetterforskningen, svarte fem prosent at politiet har gjort en meget god jobb , 41 prosent svarte ganske god jobb , 26 prosent svarte litt dårlig jobb , mens seks prosent svarte meget dårlig jobb . 22 prosent hadde ingen mening.

- Politiet ser ut til å komme bedre ut enn de kanskje kunne frykte, kommenterer statsviter Kristin Taraldsrud Hoff i MMI.

Husmor Astrid Simensen tror politiet har gjort så godt de kan, men synes etterforskerne skulle gått bredere ut.

- Politiet har konsentrert seg for ensidig om familien. De burde undersøkt mer i narkomiljøet, særlig blant dem som visste om drapene før de ble offentlig kjent, sier Astrid Simensen.

Drapsetterforskerne fikk i går referert MMI-undersøkelsen. Politimester Jørgen Høidahl på Romerike vil ikke kommentere tallene, men politiinspektør og pressetalskvinne Kristin Barth-Larsen sier:

- Vi er fremdeles optimister med tanke på oppklaring. Det ligger mye informasjon i et slikt sakskompleks som ikke er omtalt i media. Jeg mener vi har hatt framgang i etterforskningen siden de siktede ble løslatt, men jeg vil ikke kommentere dette ytterligere. Vi må også huske på at en løslatelse ikke er det samme som at siktelsen frafaller.

SKEPTISKE: Orderud-saken diskuteres på Kaffistova. Wenche Simensen, Asterid Simensen og Marita Endal tviler på oppklaring.