Tviler på regjeringens kjempeambisjoner

- Elvestuen framstår som en falsk profet, sier Audun Lysbakken.

IKKE OVERBEVIST: SV-leder Audun Lysbakken heier på regjeringens nye og enormt ambisiøse klimamål, men mener regjeringen i virkeligheten drar i en annen retning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
IKKE OVERBEVIST: SV-leder Audun Lysbakken heier på regjeringens nye og enormt ambisiøse klimamål, men mener regjeringen i virkeligheten drar i en annen retning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

I dag våknet opposisjonen på Stortinget opp til at Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) varsler et av verdens strengeste klimamål for Norge.

Målet er å eliminere 90-95 prosent av alle Norges utslipp innen 2050. Det innebærer i praksis at Norge helt skal slutte å bruke fossil energi. Ifølge Elvestuen vil det «stort sett bare være husdyra igjen» som slipper ut i 2050.

Elvestuen sier også at det skal legges fram et forslag til Stortinget om å endre klimaloven i tråd med det nye målet.

Arbeiderpartiet, SV og Miljøpartiet de grønne, skryter alle av at Elvestuen setter et tydelig og ambisiøst mål. De sier de vil støtte en oppstramming i klimaloven.

De gir likevel nyheten blandet mottakelse. Det partiene stiller seg tvilende til, er om dagens regjering er villig til å gjøre jobben som kreves for å nå målet.

- Lover fantastiske ting

Mest kritisk er SV-leder Audun Lysbakken.

- Elvestuen framstår som en falsk profet, sier Lysbakken.

- Han lover fantastiske ting i 2050, mer er i praksis en del av en regjering som drar i en helt annen retning. Alt han sier om hvor vi skal være i 2050 er skikkelig bra. Men skal vi nå det målet, må vi begynne nå. Hva er fakta? Jo, i 2018 gikk utslippene opp.

Une Aina Bastholm i Miljøpartiet de grønne, sier det er «bra at Elvestuen endelig kommer med noen visjoner for Norge», men trekker fram utdeling av rekordmange letetillatelser til oljebransjen, og at Frp har sørget for at bensinprisene ikke går opp, selv om CO₂-avgiften gjør det.

- Venstre og Elvestuen må begynne å vinne de dragkampene i regjeringen. Hvis de ikke leverer på tiltakene, er det grunn til å stille spørsmål ved verdien av å ha politikere med den type visjoner, sier hun.

Espen Barth Eide, miljøpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, sier «tommelen opp for målet», men ber om konkrete planer.

- Vi vil gjerne ha en proposisjon til Stortinget som ikke bare endrer klimaloven, men også har sektorvise planer med årlige ambisjoner for utslippskutt for hver sektor i Norges økonomi, sier han.

- Helt ute

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Høyres Stefan Heggelund, men har ikke lykkes.

Heggelund har imidlertid vært ute på Twitter, der han skriver:

«Har sett noen spede MDG-forsøk på å gjøre dette til en dårlig klimasak for regjeringen. Det er helt ute.»

Skryt og klar beskjed

I sosiale medier har nyheten fått en liknende mottakelse hos miljøbevegelsen som i opposisjonen: De støtter helhjertet opp om målet om 90-95 prosent kutt, og gir skryt til Elvestuen for ambisjonen.

Flere understreker likevel behovet for at det følges opp med tiltak så fort som mulig.

Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet ber i en pressemelding om at alle partier på Stortinget støtter opp om målet Elvestuen har lagt fram.

Videre ber Lundberg om «ambisiøse bindende mål» og klimabudsjetter for alle sektorer, togsatsing framfor fly, og slutt på utdeling av olje- og gasslisenser på norsk sokkel.

Også flere klimaforskere har kommentert nyheten på Twitter.

Tore Furevik, sjef for Bjerknessenteret i Bergen, skriver: «Det er viktig med mål å styre etter. Men skal det bli meir enn fantasi, trengs det verktøy og ikkje minst politisk mot. Fasit så langt er at vi ligg langt etter resten av Europa.»