Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tviler på terrorplaner

Blandete reaksjoner på terroralarmen blant talsmenn for britiske muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble britisk politi og etterretning hyllet for å ha stanset det som skulle blitt en storstilt terroraksjon. For snaue to måneder siden var de syndebukker.

I det som ble kalt Forest Gate-skandalen ble to brødre pågrepet i en antiterroraksjon i området Forest Gate i London. Den ene av dem, en 23 år gammel mann, ble skutt av politiet under arrestasjonen.

Brødrene ble holdt i varetekt i flere dager etter aksjonen. Til slutt ble de løslatt uten å bli siktet for noe som helst. Det fikk britiske muslimer til å ta til gatene for å demonstrere. De følte seg mistenkeliggjort og krevde en offentlig unnskyldning.

Ville ha unnskyldning

Det kan de neppe vente seg nå. De 24 som politiet hittil har arrestert mistenkt for delaktighet i den planlagte terroraksjonen, skal alle være britiske muslimer med tilknytning til det pakistanske miljøet.

Derfor er reaksjonene blant britiske muslimer etter gårsdagens terroravsløring og arrestasjoner naturlig nok av forskjellig art. Enkelte frykter nå at mistanken mot de antatte terroristene skal ramme alle britiske muslimer.

Sir Iqbal Sacraine i Det muslimske råd i Storbritannia, sier til avisen The Guardian at det er viktig å skille følelser fra fakta i det som kunne blitt den verste terrorangrepet siden 9/11.

- Vi applauderer politiet for måten de avverget en tragedie på, men det som virkelig trengs nå er å være opptatt av er de fakta som politiet handlet på grunnlag av. Det er en fare for stigmatisere et helt samfunn, sier han til The Guardian.

BOMSKUDD: De mest skeptiske talsmennene blant britiske muslimer mener det har vært for mange skudd og bom fra politiet. Mens noen tviler på terrorplanene er det andre som oppfordrer britiske muslimer til å komme med så mye informasjon som mulig. Foto: Reuters/Scanpix
BOMSKUDD: De mest skeptiske talsmennene blant britiske muslimer mener det har vært for mange skudd og bom fra politiet. Mens noen tviler på terrorplanene er det andre som oppfordrer britiske muslimer til å komme med så mye informasjon som mulig. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Massehysteri

Andre fremstående personer i det muslimske miljøet er mer skeptisk til hele politiaksjonen og myndighetenes håndtering av situasjonen. Fahad Ansari i den islamske organisasjonen for menneskerettigheter mener det grenser til massehysteri.

- Jeg tror det vil skape masse skepsis fra samfunnet. I løpet av de siste årene har vi sett mange velprofilerte raid som dette spredt via media for å skremme folk. Vi har sett det igjen og igjen. Det har vært skudd og bom for mange ganger. Det skaper massehysteri, sier Ansari til den britiske avisen.

Han går så langt som å antyde at politiaksjonene var tilrettelagt og timet for å få oppmerksomheten bort fra Blair-regjeringens Midtøsten-politikk.

Må samarbeide

Andre igjen har en mer forsonende holdning og tar til orde for samarbeid for å få bukt med terrorcellene med utspring i Storbritannia.

- Vi trenger at gruppene jobber tettere med politiet og etterretningstjenesten for å skaffe ekstra informasjon om disse menneskene, sier Khalid Mahmood. Han er parlamentsmedlem fra Birmingham. En av byene hvor politiet arresterte flere av de terrormistenkte i går.

Striden om imamer som er utdannet i utlandet har vært en gjenganger i britisk debatt. Sheikh Ibrahim Mogra er av de som har vært svært kritiske mot disse imamene.

image: Tviler på terrorplaner

- Ingen vil være mer bekymret enn oss hvis disse mistenkte er britiskfødte og utdannete. Vi snakker konstant om at de ikke skal la seg forlede av disse terroristene, men hvis regjeringen nekter å erkjenne hvilke bidrag de har gjort, hva mer kan vi gjøre kollektivt? er spørsmålet den britiske imamen stiller i The Guardian.

Avisen forteller at det på en rekke internettsider nå verserer ulike konspirasjonsteorier og avsky mot at løslatelse av mistenkte på grunn av manglende bevis får langt mindre oppmerksomhet enn arrestasjonene.

<B>AMERIKANSKE FLYSELSKAPER:</B> De mistenkte terroristene planla å sprenge fly på vei fra Storbritannia til USA. Tre amerikanske flyselskaper var plukket ut.
<B>FOREST GATE:</B> For to snaue to måneder sammen gikk britiske muslimer i gatene og protesterte mot arrestasjonen av to brødre. Her sammen med George Galloway.
<B>RAIDET HUS:</B> Flere hus i London og Birmingham ble raidet på jakt etter terrormistenkte. Også i West Sussex tok politiet seg inn i hus.
<B>HØY BEREDKSAP I USA:</B> I USA ble sikkerheten trappet opp etter som den planlagte terroraksjonen skulle ramme flytrafikk mellom Storbritannia og utvalgte byer og feriemål i USA.