Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NATO

Tviler på Trump-hjelp til Norge

Norske velgere er ikke sikre på at USA vil komme til unnsetning om Russland skulle gå til angrep på Norge.

USIKRE: USA er Norges fremste allierte og står for 72 prosent av NATOs forsvarsbudsjett. Men norske velgere er delt i synet på om USA vil stille opp for Norge dersom det skulle komme til en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon mellom Norge og Russland. Her er statsminister Erna Solberg på besøk hos USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
USIKRE: USA er Norges fremste allierte og står for 72 prosent av NATOs forsvarsbudsjett. Men norske velgere er delt i synet på om USA vil stille opp for Norge dersom det skulle komme til en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon mellom Norge og Russland. Her er statsminister Erna Solberg på besøk hos USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet, viser at 11 prosent har meget stor tillit og 33 prosent ganske stor tillit til at USA vil stille opp for Norge dersom det oppstår en «reell sikkerhetstrussel-situasjon mellom Norge og Russland».

Men 29 prosent har liten tillit og 12 prosent ingen tillit til at USA kommer til unnsetning. 16 prosent er usikre.

Spørsmålet «Hvor stor tillit har du til at USA kommer oss til unnsetning og oppfyller sine NATO-forpliktelser dersom det skulle oppstå en reell sikkerhetstrussel-situasjon mellom Norge og Russland» deler altså befolkningen.

Men oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets Høgskole mener andelen som er i tvil eller ikke tror USA vil oppfylle sine forpliktelser er påfallende høy, all den tid norsk sikkerhetspolitikk bygger NATO og USA-bistand. Han sier det tradisjonelt har vært høy grad av tillit til den norske sikkerhetspolitikken og til at amerikanerne ville stille opp for Norge i en krisesituasjon.

Skepsis til USA

- Norske myndigheter har en jobb å gjøre i å forsvare egen politikk overfor det norske folk. Vi knytter tettere bånd til USA. Forsvarsbudsjettene er for eksempel bundet opp av kampflykjøpet i mange år. Samtidig tviler folk på om USA vil komme til unnsetning.

Det kan skyldes dreiningen i amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk under Donald Trump. Han sår tvil om institusjonene som småstatene er opptatt av. Målingen kan også være uttrykk for en bredere skepsis til USAs sikkerhetspolitiske linje, både overfor Russland og når det gjelder måten de håndterer konflikter, sier Heier.

- Gitt den retorikken og det bildet av spenning og konflikt mellom USA og Europa som formidles, er det ikke overraskende at en god andel ikke har tillit til at USA vil oppfylle sine NATO-forpliktelser. Samtidig har en solid andel tillit til USA, og det er ingen tvil om at det USA gjør på bakken i Europa, med økt nærvær, underbygger sikkerhetsgarantiene de har gitt sin tilslutning til. Når det er sagt, så er tvil om sikkerhetsgarantienes troverdighet aldri bra, sier gjesteforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) og tidligere stabssjef for NATOs generalsekretær Torgeir Larsen.

Heller ikke generalsekretær ved Den norske Atlanterhavskomité, Kate Hansen Bundt, synes tallene er veldig overraskende.

- Det er knyttet veldig mye usikkerhet til Trump og hans administrasjon. Det er en usikkerhet han i stor grad har bidratt til selv ved å underspille USAs rolle i internasjonale organisasjoner. Men når det er sagt, har jo USA økt sin tilstedeværelse i Norge og i andre deler av Europa, sier Hansen Bundt.

SKAPER USIKKERHET: President Donald Trump skaper usikkerhet om USAs rolle i internasjonalt arbeid, inkludert NATO, mener generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité Kate Hansen Bundt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKAPER USIKKERHET: President Donald Trump skaper usikkerhet om USAs rolle i internasjonalt arbeid, inkludert NATO, mener generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité Kate Hansen Bundt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Norge og Europa må levere

- Det bekymrer meg at det er stor usikkerhet om NATO-solidariteten. I Frp har vi full tillit til at NATO og USA vil stille opp for Norge dersom det kreves. Men jeg forstår at folk er usikre fordi det nå er en diskusjon om finansieringen av NATO og en del usikkerhet om NATOs framtid. Amerikanerne, det gjelder både Demokratene og Republikanerne, forventer at Europa stiller mer opp for seg selv. Nå må alle NATO-landene i Europa gjøre det klart og tydelig at de vil nå målet om 2 prosent av bruttonasjonalproduktet til forsvar, sier forsvarspolitisk talsmann i Frp, Per-Willy Amundsen

MÅ LEVERE: Norge og Europa bidrar til usikkerhet om NATO ved å ikke bruke nok penger på forsvar, mener Frps forsvarspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MÅ LEVERE: Norge og Europa bidrar til usikkerhet om NATO ved å ikke bruke nok penger på forsvar, mener Frps forsvarspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Norge må vise i praksis i statsbudsjettet for neste år vise en realistisk bane for å nå målet. Dersom dette kommer på plass, vil usikkerheten denne undersøkelser kan være uttrykk for, forsvinne, han.

Målingen viser også en markant forskjell i holdning mellom menn og kvinner: 58 prosent av mannlige velgere har meget stor eller ganske stor tillit til amerikansk hjelp i en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. 49 prosent av kvinnene her liten eller ingen tillit til at amerikanerne kommer og hjelper, mens i alt 30 prosent har ganske stor eller meget stor tillit til at de gjør det.

- Det kan tyde på at kvinnene har et mer kritisk og realistisk syn på dette enn mennene. Det er mange forhold som spiller inn for at amerikanerne skal komme oss til unnsetning. Hvis det er i amerikanernes interesse, ja. Men i dagens verden er de ikke gitt at amerikanske og norske interesser sammenfaller, sier Heier.

- Ingen trussel mot Norge

Ifølge Heier er Russland ingen trussel mot Norge.

- Russland ser ikke Norge med sine 5, 3 millioner som noen trussel. Vi har et nasjonalt forsvar som bare kan holde stand 72-96 timer. Men Russland frykter at Norge skal brukes som springbrett for amerikanske operasjoner inn i Baltikum og inn mot Russland, sier Heier.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!