NATO

Tviler på Trump-hjelp til Norge

Norske velgere er ikke sikre på at USA vil komme til unnsetning om Russland skulle gå til angrep på Norge.

USIKRE: USA er Norges fremste allierte og står for 72 prosent av NATOs forsvarsbudsjett. Men norske velgere er delt i synet på om USA vil stille opp for Norge dersom det skulle komme til en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon mellom Norge og Russland. Her er statsminister Erna Solberg på besøk hos USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
USIKRE: USA er Norges fremste allierte og står for 72 prosent av NATOs forsvarsbudsjett. Men norske velgere er delt i synet på om USA vil stille opp for Norge dersom det skulle komme til en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon mellom Norge og Russland. Her er statsminister Erna Solberg på besøk hos USAs president Donald Trump i Det hvite hus. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En undersøkelse Ipsos har gjort for Dagbladet, viser at 11 prosent har meget stor tillit og 33 prosent ganske stor tillit til at USA vil stille opp for Norge dersom det oppstår en «reell sikkerhetstrussel-situasjon mellom Norge og Russland».

Men 29 prosent har liten tillit og 12 prosent ingen tillit til at USA kommer til unnsetning. 16 prosent er usikre.

Spørsmålet «Hvor stor tillit har du til at USA kommer oss til unnsetning og oppfyller sine NATO-forpliktelser dersom det skulle oppstå en reell sikkerhetstrussel-situasjon mellom Norge og Russland» deler altså befolkningen.

Men oberstløytnant Tormod Heier ved Forsvarets Høgskole mener andelen som er i tvil eller ikke tror USA vil oppfylle sine forpliktelser er påfallende høy, all den tid norsk sikkerhetspolitikk bygger NATO og USA-bistand. Han sier det tradisjonelt har vært høy grad av tillit til den norske sikkerhetspolitikken og til at amerikanerne ville stille opp for Norge i en krisesituasjon.

Skepsis til USA

- Norske myndigheter har en jobb å gjøre i å forsvare egen politikk overfor det norske folk. Vi knytter tettere bånd til USA. Forsvarsbudsjettene er for eksempel bundet opp av kampflykjøpet i mange år. Samtidig tviler folk på om USA vil komme til unnsetning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.