Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tviler på Tyrkia i EU

Nekter samarbeid med Kypros. Tyskland vil stanse EU-samtalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tysklands kanseller Angela Merkel er opprørt over at Tyrkia ikke anerkjenner Kypros og åpner for handel med landet. Hun truer nå med full stans i forhandlingene om EU-medlemsskap for tyrkerne.

- Hvis Tyrkia ikke anerkjenner Kypros, så kan det ikke bli en enkel «la oss fortsette der vi er»-holdning i forhandlingene om medlemsskap, sier Merkel.

Vil tilby samarbeid

Den greske delen av Kypros ble medlem av EU i 2004, men Tyrkia nekter fortsatt å forholde seg til landet. Øya har vært delt i en gresk og kypriotisk del siden 1974 da Tyrkia invaderte Kypros. Det er bare Tyrkia som anerkjenner den tyrkisk-kypriotiske staten nord på øya.

For EU er det et klart krav om at Tyrkia må anerkjenne EU-staten Kypros før samtalene om medlemsskap i unionen kan fortsette. Tyrkia har skrevet under Ankara-protokollen, der de lover å utvide sin frihandelsavtale med EU til de ti nye medlemslandene fra 2004, deriblant Kypros.

Merkel mener nå at fullt medlemsskap ikke er riktig for Tyrkia.

- Vi holder forhandlinger med Tyrkia og resultatet er åpent. Men jeg mener det er riktig å tilby Tyrkia et priviligert partnerskap i EU framfor fullt medlemsskap, sier Merkel.

Krevde Hellas tilstede

DELT LAND: To tyrkiske menn fisker ved byen Famagusta, på den tyrkiske-kontrollerte delen av Kypros. Tyrkias manglende anerkjennelse av Kypros er et stort problem i forhold til et eventuelt medlemsskap i EU for Tyrkia. Foto: Scanpix
DELT LAND: To tyrkiske menn fisker ved byen Famagusta, på den tyrkiske-kontrollerte delen av Kypros. Tyrkias manglende anerkjennelse av Kypros er et stort problem i forhold til et eventuelt medlemsskap i EU for Tyrkia. Foto: Scanpix Vis mer

Den finske utenriksministeren Erkki Tuomioja holdt i dag samtaler med Kypros og Tyrkia hver for seg, uten å kunne melde om framgang.

- På dette tidspunktet er det ikke grunnlag for å fortsette, en avtale vil ikke bli nådd under vårt presidentskap, sier Tuomioja til AP.

Det finske forslaget tilbød mildere restriksjoner på tyrker-kypriotene og mer åpen handel med EU hvis Tyrkia åpner sine havner for gresk-kypriotene.

Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul nektet å snakke med utenriksministeren fra Kypros, og krever en gresk representant tilstede.

- Jeg kan delta i møtet som et moderland, hvis grekerne blir med, sa Gul.

Tuomioja avviste dette blankt og viste til at EU betrakter dette som en sak mellom de to statene Kypros og Tyrkia.

EUs toppledere møtes 14. og 15. desember og vil da ta en avgjørelse om Tyrkias framtid i forhold til unionen.

LYKTES IKKE: Finlands utenriksminister Erkki Tuomioja møtte Tyrkias utenriksminister Abdullah Gul til samtaler i dag, men kom ingen vei i spørsmålet om Kypros.
Hele Norges coronakart