Tviler på vaksine-virkning

Like mange eldre dør, med eller uten influensavaksine, hevder en gruppe norske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||En gruppe forskere ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenester reiser nå tvil om det er noen vits å gi influensavaksine til eldre personer.
- Vi er usikre på om influensavaksinen har noen effekt for eldre og kronisk syke, sier forsker Gunn Elisabeth Vist til Dagbladet..

Ifølge Folkehelseinstituttet er dette gammelt nytt.

- Det visste vi fra før. Men effekten er godt dokumentert blant voksne, sier lege Siri Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Like mange dør
Sammen med et team fra Kunnskapssenteret har vist gjennomgått vaksinestudier med til sammen 2,5 millioner berørte deltakere.
Ifølge forskerne kan influensavaksine muligens redusere risiko for influensa og influensalignende sykdom hos eldre som bor utenfor institusjon.
Men:
- Influensavaksine påvirker neppe totaldødelighet og lungebetennelse, heter det i en pressemelding fra Kunnskapssenteret.

Svakt dokumentert
Ifølge Vist er vaksinens positive virkning dokumentert for voksne personer. Usikkerheten gjelder personer over 65 år.

- Effekten vaksinering har for eldre og kronisk syke er svakt dokumentert, sier Vist.

Vaksinering fortsetter
Hvert år bestiller myndighetene influensavaksine til den norske befolkningen. Særlig personer over 65 år og personer med kroniske sykdommer oppfordres til å ta influensavaksinen.

Om det er tvil om effekten av en slik vaksinering, er det da noen grunn til å gi den?

- Ja, det mener vi. Det samme gjør WHO og alle andre europeiske land, sier Hauge.

Etisk dilemma
Ifølge Folkehelseinstituttet er det teoretisk mulig å dokumentere en effekt blant eldre, men uetisk faktisk å gjennomføre slik testing. Det ville medført bruk av eldre i risikogruppen som forsøkskaniner.

- En studie der man gir en gruppe eldre vaksine, mens en annen bare får placebo, vil være etisk svært vanskelig å få til. Vi ville nok aldri fått lov til å gjøre slike forsøk på en etablert vaksine, sier Hauge.