Tvilling-operasjon gir håp til andre

Småjentene fra Guatemala har åpnet øynene og begynner å bevege på seg. Den vellykkede operasjonen gir håp til andre siamesiske tvillinger i samme situasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har det gått to dager siden de to gikk gjennom maraton-operasjonen som varte i over 20 timer.

Ser verden

Maria de Jesus Quiej Alvarez og søster Maria Teresa reagerer nå på omverdenen.

- Begge har åpnet øynene og beveget seg som respons på stimulering, sier lege Andy Madikians, sjef for barneintensiven ved UCLA's Mattel Children's Hospital.

- Vi ser nå det som vi har ventet å se på dette tidspunktet, sier legen ifølge AP.

Maria Teresa, som måtte gjennom fem ekstra timer med operasjon på grunn av blodansamlinger i hjernen, beveger seg ikke så mye som søstera.

Maria de Jesus var den første som rørte på seg. Tidlig på torsdag sa sykehuset at hun blunket med øynene etter at legene sluttet å tilføre bedøvelsesmiddel til de to.

De to har ligget tungt bedøvet fordi et lite host eller andre bevegelser kunne skade hjernene deres de kritiske første dagene.

- Vi er fortsatt optimistiske, langtidsutsiktene til Maria Teresa og Maria de Jesus er bra. Men det er fortsatt mange medisinske barrierer å krysse, sier Madikians.

De to må gjennom en rekke oppfølgingsoperasjoner for å få hodeskallen rekonstruert. De må også regne med en god del plastisk kirurgi.

Gir håp til andre

Hvordan det hele ender har mye å si for andre i samme situasjon. Men det som er spesielt for de to jentene er at de hadde helt separate hjerner.

De to jentene var festet til hverandre i hodeskallen, hadde felles blodårer og hud. Grunnen til at de har bra odds er de separate hjernene.

For andre siamesiske tvillinger som venter på lignende operasjoner kan dette være gode nyheter, men de kan også stå foran større vanskeligheter.

De egyptiske brødrene Ahmed og Mohammed Ibrahim venter på operasjon på på et barnesykehus i Dallas. CT-scanning indikerer at de to siamesiske tvillingenes hjerner ikke er helt adskilt.

- Det kommer an på hva de har felles, sier barnekirurg Marion L. Walker, en veteran som har deltatt på tre lignende operasjoner tidligere. Hun har rådgitt sine kolleger ved UCLA der jentene fra Gutatemala ble operert.

Omkring 40 siamesiske tvillinger fødes i USA hvert år. De som henger fast til hverandre i hodet er de mest sjeldne, og operasjoner for å dele disse er de farligste.

Den første vellykkede operasjonen av dette slaget ble utført i 1952. Siden har minst 34 tvillingpar blitt skilt fra hverandres hoder. Omkring halvparten av disse ovelevde ikke.

- Det er den overlegent mest risikofylte operasjonen, sier Jeffrey Wisoff ved New York University Medical Center.

Har ventet i 27 år

De 27-åringe tvillingene Laleh og Ladan Bijani fra Iran forsøker å få hjelp internasjonalt for å få en operasjon.

De tok er sammenvokst i hodet. Risikoen er større fordi søstrene har fullvokste hodeskaller og hjerner. De deler også blodårer som forsyner hjernen med blod.

Legene sier en operasjon kan være svært farlig, den ene eller begge står i fare for å dø.

De har ikke klart å ta valget om den ene er villig til å dø før den andre.

- Vi har ventet i 27 år på dette fordi vi ikke ville ta et så vanskelig valg, sier tvillingene til AP.

HÅPER PÅ INTERNASJONAL HJELP:</B> Laleh, til høyre, og Laden Bijani (27) fra Iran håper at de kan få en tilsvarende operasjon utført. De to studerer jus ved Universitetet i Teheran.
VENTER PÅ OPERASJON:</B> Ahmed Ibrahim, til venstre, og Mohammed Ibrahim venter på operasjon i Dallas. Tvillingene fra Egypt kan stå foran en svært risikofylt operasjon. Scanning av hodene tyder på at de to muligens ikke har helt adskilte hjerner.
<B>BEVEGER PÅ SEG:</B> De to tvillingene fra Guatemala ser ut til å ha det bra.