Fikk sjokkbeskjed:

Tvillingene har forskjellige fedre

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få se en sak som dette i løpet av mitt liv, sier legen.

TVILLINGER: Da den 19 år gamle kvinnen bestemte seg for å ta DNA-test av tvillingene, fikk hun seg litt av en overraskelse. Foto: Newsflash
TVILLINGER: Da den 19 år gamle kvinnen bestemte seg for å ta DNA-test av tvillingene, fikk hun seg litt av en overraskelse. Foto: Newsflash Vis mer
Publisert

For omtrent 16 måneder siden fødte en brasiliansk kvinne (19) tvillinger på et sykehus i Mineiros, som ligger i delstaten Goiás.

Kvinnen ante ingenting om at hun seinere skulle skape overskrifter verden over på grunn av et svært sjeldent fenomen.

Tok DNA-test

Kvinnen forteller til den brasilianske TV-kanalen Globo at barna er veldig like, men at det oppsto tvil rundt farskapet. Da barna var åtte måneder, bestemte hun seg derfor for å ta en farskapstest.

Hun tok en DNA-test fra mannen hun trodde var barnas far.

Resultatene var mildt sagt sjokkerende.

DNA-prøvene stemte bare overens for ett av barna. En ny test bekreftet de første resultatene: Mannen var bare far til ett av barna.

- Jeg husket at jeg hadde hatt sex med en annen mann, og ringte ham og ba ham ta en test. Den var positiv, forteller mora til Globo.

- Overrasket

Den nye testen avslørte at tvillingene, som ble båret fram under samme svangerskap, hadde hver sin far. Kvinnen hadde hatt sex med to forskjellige menn på samme dag, og ble gravid med begge to - samtidig.

- Jeg ble overrasket over resultatene. Jeg visste ikke at dette kunne skje. De er veldig like, sier 19-åringen til TV-kanalen.

Tilfellet er ekstremt sjeldent, sier kvinnens lege, Túlio Jorge Franco, til den brasilianske TV-kanalen Globo.

Fenomenet bærer det medisinske navnet heteroparental superfecundation. Ifølge Franco er dette det 20. tilfellet som er registrert på verdensbasis.

- Dette er ekstremt sjelden. Det skjer en gang i skuddåret. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få se en sak som dette i løpet av mitt liv, sier legen.

Svangerskapet skal ha forløpt uten problemer. I dag er barna 16 måneder gamle, og beskrives som friske og sunne.

Kvinnen forteller at den ene av fedrene tok farsansvar for begge tvillingene, og hjelper henne med å ta vare på begge to.

Naturlig forklaring

Dagbladet omtalte en liknende sak i 2019, da «Unge mødre»-deltakeren Niffi Sjöberg avslørte at hun hadde tvillinger med to ulike fedre.

Da Sjöberg deltok i programmet var hun 23 år, og tvillingene Wilma og Ludwig var to år gamle.

Biolog Peter Kragh ved Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim fortalte da til Dagbladet at det finnes en naturlig forklaring på at en kvinne kan føde tvillinger som har hver sin pappa.

- Det er rett og slett snakk om toeggede tvillinger som er blitt til ved at kvinnen har hatt samleie med ulike menn, enten samme dag, eller innenfor et tidsrom på få dager, skrev han i en e-post.

- Blir halvsøsken

Han forklarte at toeggede tvillinger blir til ved at to egg modnes i samme menstruasjonssyklus og befruktes av hver sin sædcelle.

- Hvis kvinnen da har samleie med to ulike menn, og en sædcelle fra hver mann befrukter hvert sitt egg, vil tvillingene bli halvsøsken, sa Kragh.

Kragh bekreftet overfor Dagbladet at situasjonen er noe uvanlig, og fortalte at i tilfellene hvor en kvinne løsner to egg i samme syklus og i tillegg har samleie med to ulike menn, kan man ikke på forhånd vite hvem som er far.

- Sannsynligheten for at en kvinne løsner to egg samtidig, og dermed føder toeggede tvillinger, er under to prosent. Denne sannsynligheten øker med kvinnens alder, eller hvis kvinnen har toeggede tvillinger i familien, forklarte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer