- Tvillingene var ikke dopet ned

Ny hårprøve gir Kate og Gerry McCann medhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En ny kjemisk analyse av hårstrå fra Madeleine McCanns søsken viser at de ikke kan ha vært neddopet. Foreldrene håper at dette kan renvaske dem for anklagene om at Madeleine døde som følge av en overdose beroligende midler, skriver Times Online og Telegraph.co.uk.

Imidlertid er det Kate og Gerry McCanns advokater som har fått testen utført, og det er uklart hvorvidt resultatene kan bli avgjørende motbevis.

- Sårende og krenkende

- Jeg er mer enn glad for igjen å kunne stadfeste at Kate og Gerry aldri har gitt barna sine beroligende midler. Enhver antydning om at så har skjedd, er både sårende og ærekrenkende, sier familiens venn og talsmann Clarence Mitchell til Times Online.

Portugisiske medier har gang på gang hevdet at hårprøver fra tvillingene viser at foreldrene dopet ned både dem og Madeleine den kvelden Maddie forsvant fra hotellrommet i Praia da Luz.

Teorien er at Kate og Gerry, som begge er leger, ved et uhell ga Maddie en altfor stor dose som hun døde av, og at de i panikk samarbeidet om å gjemme liket.

Foreldrene har hele tida avfeid anklagene som absurde og hevdet at ingen av barna noensinne har fått slike medikamenter.

- Gyldig test

BORTE I SNART ET HALVT ÅR: Madeleine McCann (4) forsvant fra familiens hotellrom i Praia da Luz 3. mai. Foto: PRIVAT/AFP/SCANPIX
BORTE I SNART ET HALVT ÅR: Madeleine McCann (4) forsvant fra familiens hotellrom i Praia da Luz 3. mai. Foto: PRIVAT/AFP/SCANPIX Vis mer

- Alt som blir tatt opp i blodomløpet, havner også i hårrøttene og blir værende der mens hårstrået vokser. Hvis ingenting ble funnet i håret, er det ganske grei skuring, sier Rachel Woods, sjef for det private laboratoriet TrichoTech, som utførte prøven, til Times Online.

Ifølge en uavhengig lege er slike tester gyldige selv om det er gått måneder siden den aktuelle hendelsen skjedde.

- Spor av stoffer vil forbli i hårstrået til det faller av eller blir klippet. Et hårstrå vokser ca. 1 centimeter i måneden, så for å teste noe som skriver seg fra fem måneder tilbake, trenger man 5 cm lange hårstrå, sier analytiker David Gerrie ved toksikologisk avdeling på Guy\'s Hospital i London.

Det glatte lag

I et Channel 4-program som ble sendt i går, får den portugisiske etterforskningen nok en gang det glatte lag av britiske eksperter, som mener sommel med å sikre bevis umiddelbart etter forsvinningen kan ha kostet Kate og Gerry en umiddelbar renvaskelse for mistanke.

Blant annet blir det i programmet påpekt at de svære søppelcontainerne rundt feriehuskomplekset der McCann-familien bodde, er velegnet til å skjule et lik i, men at de likevel ble tømt som vanlig den første natta etter Maddies forsvinning, på tross av at søket pågikk.

Tilbake til normalt

Livet har så smått begynt å vende tilbake til det normale for McCann-familien. Tvillingene er tilbake i barnehagen, og medieoppstyret er i ferd med å roe seg.

- Tvillingene var ikke dopet ned

Gerry forventes å komme tilbake på jobb som hjertespesialist før jul, mens Kate foreløpig ikke har planlagt å gå ut i jobb igjen.

Kate og Gerry vil formelt være mistenkt i åtte måneder til, så framt portugisisk politi ikke krever tre måneders forlengelsestid. Hvis de ikke blir formelt siktet, kan de søke om at mistenkt-statusen blir frafalt.

Les alle Dagbladet.no\'s artikler om Madeleine-saken her.

TILBAKE TIL DAGLIGLIVET: Livet begynner så smått å normalisere seg for McCann-familien. Her Gerry, Kate og tvillingene Amelie og Sean på vei ut fra kirken hjemme i Rothley forrige lørdag.