Ambulansekapringen

Tvillingmor: - Tenkte «nå døde de»

Videobilder viser den dramatiske ambulansekapringen i Oslo. Nå forteller moren til tvillingene om da ambulansen traff barnevogna.

AMBULANSEKAPREREN: Mannen (33) som kapret en ambulanse i 2019 er tiltalt for sju drapsforsøk. Mandag 12. april starter den tre uker lange rettssaken. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: Privat/Dagbladet. Foto: Atle Silgjerd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag startet rettssaken mot mannen (33) som i oktober 2019 kapret en ambulanse på Torshov i Oslo. Politet omtalte det som «en gal manns ferd» da han råkjørte med ambulansen gjennom de trange bygatene.

Han er tiltalt for drapsforsøk mot sju personer, som enten ble truffet eller nesten truffet av ambulansen. Tvillingbabyer på sju måneder var blant de skadde.

Ambulansekapreren, som stilte i retten i en mørk blå genser og mørk bukse, nekter straffskyld for drapsforsøk, men har erkjent de andre forholdene i saken.

Han stjal ambulansen, truet politifolk og ambulansepersonell med hagle, før han stakk av med en stor mengde narkotika - blant annet 46 liter med GBL, 235 diaazepam-tabletter og fem gram heroin.

TRAFF BARNEVOGN: Ambulansen traff en barnevogn med tvillingbabyer. De ble lettere skadd. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRAFF BARNEVOGN: Ambulansen traff en barnevogn med tvillingbabyer. De ble lettere skadd. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Babyer ble skadd

Mammaen til tvillingbabyene forklarte seg om øyeblikket da barnevogna med hennes to barn ble truffet av ambulansen.

Den ene babyen hadde sovnet i vogna, så hun gikk videre oppover forbi Sandaker senter for å få tvillingsøstera til å sovne.

- Jeg ser at det kommer en ambulanse nedover. Det er et smell, som jeg husker det. Jeg opplever det som kaotisk. Det virker som den skal kjøre til venstre. Jeg snur vogna og går nedover Åsengata igjen. Det var mye lyd. Jeg kjenner en uro. Det er noe som ikke kjennes helt greit, sier hun.

Så ser hun at ambulansen kjører opp på fortauet.

- Jeg reagerer med å dra vogna så mye jeg kan. Ser bakover. Det er ingen tegn til at den skal vike unna. Så treffer ambulansen barnevogna, så den fyker ut av hendene mine og lander på plenen. Jeg husker at jeg skriker. Jeg tenker at «nå døde de», sier hun, tydelig preget, i retten.

Ambulansen kjører i full fart videre etter hendelsen, forklarer moren, som så kaster seg rundt for å finne barna sine.

- Jeg hadde panikk. Jeg var veldig stresset, sier hun.

En politimann kom til stedet for å hjelpe. De ble så fraktet til sykehus, og barna ble lagt inn på intensivavdelingen. Det går bra med dem nå, forsikrer moren.

- Jeg tenkte jo at den skulle svinge unna. Man tenker ikke at man skal bli påkjørt av en ambulanse.

FLYKTER: Slik var de dramatiske minuttene da en 32 år gammel mann dro på en «gal manns ferd» i en kapret ambulanse. Video: Dagbladet / Per Aanstad Vis mer

- Sjokkerende

Et eldre ektepar i 70-åra ble også lettere skadd den oktoberdagen. De kom gående nedover mot Sandakerveien, da ambulansen «kom i full fart» mot dem.

- Den traff fortauskanten, så ble jeg «blåst inn» mot gjerdet i full fart. Jeg rakk ikke å tenke, det bare skjedde, forteller kvinnen.

Hun understreker at hun antar at det var trykket fra farten på bilen som gjorde at hun traff gjerdet. Her landet hun på knærne inntil gjerdet. Ektemannen, som fikk en lett hjernerystelse, gikk også i bakken.

- Hadde ikke gjerdet vært der, hadde jeg stupt over. Da hadde jeg nok ikke levd i dag. Sånn sett ble gjerdet en redning, forteller 76-åringen, som fire uker tidligere hadde blitt hjerteoperert.

Hun beskriver at hun var i sjokk etterpå. De ble fraktet i ambulanse til legevakt. Hun har i ettertid slitt med «fæle» mareritt, forklarer hun.

- Jeg tenker på det som skjedde hver gang jeg går forbi der, sier kvinnen.

- Det var en sjokkerende opplevelse, sier hun i retten.

- Var livsfare

Forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen understreker i sitt innledningsforedrag at det ikke er vesentlig uenighet i saken, med unntak av om tiltalte faktisk forsøkte å drepe de fornærmede.

- Å vurdere forsett på en forsøkshandling reiser en del utfordringer. Særlig i denne saken, fordi den dreier seg om drapsforsøk og at det er mange omstendigheter som har påvirket etterforskningen, sier forsvareren.

FORSVARER: Advokat Øyvind Bergøy Pedersen under rettssaken mot mannen som kapret en ambulanse i Oslo 22. oktober 2019.. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORSVARER: Advokat Øyvind Bergøy Pedersen under rettssaken mot mannen som kapret en ambulanse i Oslo 22. oktober 2019.. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Han understreker at han ikke bestrider at de fornærmede fryktet for både eget liv og livet til nære og kjære.

- Det å oppleve å være i livsfare er ikke nok til å domfelle. Det er heller ikke nok for å domfelle at de var i en reell livsfare. Heller ikke det vil bli bestridt. Ambulansen traff barnevognen. Rettens oppgave er å ettergå påtalemyndighetens bevis for hva som var hans forsett. Var det slik at han forsettlig forsøkte å drepe de fornærmede eller er det andre omstendigheter som ligger bak kjøringen?

33-åringen skal forklare seg etter de fornærmede. Forsvareren har tidligere uttalt til Dagbladet at den tiltalte hevder han kjørte villmann fordi han ville komme seg unna politiet.

- Saken fikk et spesielt forløp. Det ble kaotisk, og det blir besluttet at «ambulansen skal stoppes». Det er en kjensgjerning at den da skal stoppes med alle tenkelige midler, sier Pedersen i retten.

Mannen ble pågrepet i Krebs' gate på Torshov klokka 12.45 den oktoberdagen. Da hadde han råkjørt i tre kvarter, med to forskjellige kjøretøy.

VITNE: Charlotte (17) så den kaprede ambulansen sin ferd inn i bygningen hvor hun bor, og var vitne til pågripelsen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Video av kapringen

Det var rundt klokka 12.40 at han kapret ambulansen, etter at ambulansepersonell og politi kom til stedet i forbindelse med at Saaben han kjørte krasjet og havnet på taket.

Statsadvokat Alvar Randa la fram en video i retten. Her kunne man tydelig se at 33-åringen truer til seg ambulansen med ei hagle. Han var iført militærbuke- og jakke, samt en skuddsikker vest, med «politi» på.

Flere politifolk søker dekning da han trekker fram våpenet. Han kaster så flere bager inn i ambulansen, før han setter avgårde i full fart. To av dem falt så ut av bagasjen.

AKTOR: Statsadvokat Alvar Randa fører saken for påtalemyndigheten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
AKTOR: Statsadvokat Alvar Randa fører saken for påtalemyndigheten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

I flere videoklipp kan man se ambulansen kjøre gjennom de trange Torshov-gatene, før han til slutt blir pågrepet. Man kan også tydelig høre at det avfyres flere skudd.

Politiet avfyrte minst 19 skudd i et forsøk på å stoppe mannen, som på dette tidspunktet hadde kjørt på barnevognen. Spesialenheten har etterforsket saken, og den er henlagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer