Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvillingtyver forbløffer. Politiet avfeide estlender etter dette bildet og en sigarettsneip

- Det var tvillingbroren min, sa mannen etter tyveriet. Få trodde på ham, men så måtte politiet sjekke mer. 

OVERRASKET: Det liknet voldsomt på estlenderen i 30-åra da politiet sjekket overvåkningsbildene for et tyveri i en anleggskonteiner i november i fjor. Egentlig var det tvillingbroren. Foto: Politiet
OVERRASKET: Det liknet voldsomt på estlenderen i 30-åra da politiet sjekket overvåkningsbildene for et tyveri i en anleggskonteiner i november i fjor. Egentlig var det tvillingbroren. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november i fjor ble det stjålet mengder med dyre verktøy og anleggsutstyr fra en anleggsplass i Bærum.

Politiet hadde både overvåkningsbilder, fotavtrykk og en sigarettsneip som spor på åstedet. De sporene ga imidlertid ikke så mye, og saken ble liggende enn så lenge.

To måneder etterpå, 17. januar i år, ble en estisk statsborger stoppet i Norge. I bilen hans fant de mye verktøy som kunne knyttes til et grovt tyveri fra en byggeplass i Bærum to dager tidligere.

Sa det var tvillingbroren

Estlenderen i 30-åra ble pågrepet og politiet begynte å grave. Moduset for tyveriet stemte godt med saken fra november i fjor. Verktøy var stjålet fra en byggeplass i Bærum ved begge anledningene og tyveriene skjedde på nattestid.

Politiet begynte deretter å sjekke opp innbruddet i november. Der var det blant annet et overvåkningskamera inne i en konteiner som hadde fanget opp innbruddstyven.

STJAL: Begge brødrene er kjenninger av politiet i andre land. Her stjeler tvillingen, som nå er etterlyst, dyrt verktøy fra byggeplassen i Bærum. Foto: Politiet
STJAL: Begge brødrene er kjenninger av politiet i andre land. Her stjeler tvillingen, som nå er etterlyst, dyrt verktøy fra byggeplassen i Bærum. Foto: Politiet Vis mer

- Han var ikke akkurat ulik han som var pågrepet, sier politiadvokat Morten Stene i Asker- og Bærum-politiet til Dagbladet.

Mannen kom imidlertid med en forklaring som ikke er helt ukjent for politiet.

- Han sa i fengslingsmøtet at det ikke var han, men tvillingsbroren. Det var en forklaring vi var noe skeptisk til, men vi undersøkte det nærmere. Det viste seg å stemme. Mannen hadde nemlig alibi, og var i Estland på tida da innbruddet skjedde, sier Stene til Dagbladet.

Sneip og overvåkningsbildet

Mannen hadde klatret over et gjerde for å komme seg inn på byggeplassen i november. Det lå igjen tydelige fotavtrykk og en sigarettsneip på byggeplassen.

- Vi fant denne sigarettsneipen. Vi tok en DNA-prøve, og den matchet karen som var pågrepet. Han ble siktet for det forholdet også, sier Stene.

SNEIPEN: DNA-profilen fra denne sneipen førte til en siktelse mot den ene mannen i 30-åra. Egentlig var det brorens DNA som satt igjen. Foto: Politiet
SNEIPEN: DNA-profilen fra denne sneipen førte til en siktelse mot den ene mannen i 30-åra. Egentlig var det brorens DNA som satt igjen. Foto: Politiet Vis mer

Tvillingbroren til estlenderen er nå etterlyst for tyveriet i november. Samtidig har broren som først feilaktig ble siktet for november-innbruddet sittet i varetekt i to måneder. I disse tider blir han løslatt fra fengsel etter å ha vedtatt et forelegg for januar-tyveriet og heleri, mens november-tyveriet henlegges for hans del. Straffen er betalt ved utholdt varetekt på to måneder. Politiet vil også be norske utlendingsmyndigheter om å utvise mannen fra Norge.

Jostein Løken er forsvarer for estlenderen i 30-åra. Han synes saken er spesielt interessant.

- Det er veldig få som har trodd på forklaringen hans, men den viser seg jo å være riktig. Jeg tror de måpte litt i politiet da de skjønte at det var korrekt, sier Løken til Dagbladet.

- Akkurat samme DNA-profil

Fra sigarettsneipen fikk politiet en såkalt DNA-profil. En DNA-profil er en tallrekke basert på genetisk analyse av biologisk materiale, som hudceller og blod. Bortsett fra eneggede tvillinger vil en profil være unik for en person. Ved eneggede tvillinger kan den ene personen gå for å være den andre ved prøver.

KLIPPET LÅSEN: Slik kom mannen seg inn i konteineren. Foto: Politiet
KLIPPET LÅSEN: Slik kom mannen seg inn i konteineren. Foto: Politiet Vis mer

Ragne Kristin Farmen etablerte og drev i over ti år det private DNA-instituttet Gena. Førsteamanuensisen i biologisk kjemi forklarer det enkelt.

- Eneggede tvillinger har akkurat samme DNA-profil, men de har ulike fingeravtrykk – av en eller annen grunn. Spyttprøver, som trolig er sporet ved en sigarettsneip, vil ikke kunne vise forskjell, sier hun til Dagbladet.

Det fikk også politiet bekreftet fra eksperter i Folkehelseinstituttet. I tillegg har de to tvillingene nesten identiske fornavn.

- Jeg har søkt mye i internasjonal litteratur, og mye kan tyde på at det er muligheter for forveksling. I USA har dette vært et hett tema ved en del forbrytelser, fordi det har vært stilt spørsmål med om tvillingen har begått en forbrytelse, sier Løken til Dagbladet.

- Det er en del straffesaker omkring i verden hvor det har vært mye omtvistet om det var gjerningsmann eller tvillingbror. Det var nok en del som tenkte dette var en fantasifull forklaring og ble forskrekket da de forsto at det var sant, sier han.

Kjent i utlandet

Mannen, som i disse dager løslates fra varetektsfengsling, er en kjenning for utenlandsk politi i liknende saker, blant annet i Sverige. Også den eneggede tvillingbroren skal være kjent for utenlandsk politi.

SPOR: De enegedde tvillingene er like på innsiden og utsiden. Her et fotavtrykk av tyven i november. Foto: Politiet
SPOR: De enegedde tvillingene er like på innsiden og utsiden. Her et fotavtrykk av tyven i november. Foto: Politiet Vis mer

- Vi har mottatt opplysninger fra utenlandsk politi om at dette er en forveksling som også har forekommet i andre land. Der har det framstått mer som at man bevisst lurer politi ved å bytte på å være hverandre. Vi er sikre på at vi ikke er blitt lurt, sier politiadvokat Stene.

Stene sier situasjonen er uvanlig.

- Dette er et spesielt tilfelle. Politiet er godt vant med at det i straffesaker forklares om personer vi i utgangspunktet er skeptisk til faktisk eksisterer. Her gjorde vi de nødvendige undersøkelsene og fant ut at det han sa faktisk var riktig, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!