Tvilsom påstand

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Jens Stoltenberg og resten av Arbeiderpartiets ledelse begrunner sitt hardkjør i gasskraftsaken med at de har to landsmøtevedtak i ryggen. Det er partiets program de nå skal realisere. Da ser de riktignok bort fra Thorbjørn Jaglands krumspring våren 1997 da han sendte saken til Statens forurensingstilsyn for å få fred i valgkampen. Nå vil partiet pålegge den sittende regjeringen å omgjøre SFTs vedtak, selv om Jens Stoltenberg i fjor vinter støttet det. Med SFTs strenge krav til rensing er det uaktuelt å bygge gasskraftverk med nåværende teknologi.
  • Men de to vedtakene som det vises til, er langt fra så klare som partiledelsen hevder. På landsmøtet i 1996, der programmet for inneværende stortingsperiode ble vedtatt, innledes kapitlet «Bærekraftig energisystem» på følgende måte: «Arbeiderpartiet vil at det ved hjelp av fornybare energikilder normalt skal produseres elektrisitet tilsvarende det norske el-forbruket.» Det utelukker gasskraft. Seinere i programmet heter det at partiet «kan støtte eksport av gasskraft». Partiet satte døra på gløtt, men bare hvis strømmen ble sendt til utlandet.
  • På landsmøtet i november 1998 ble det imidlertid vedtatt å åpne for gasskraft også til innenlands forbruk, «som en bro over til en tid der vi igjen kan være selvforsynte med kraft produsert ved hjelp av fornybare energikilder». Men dette landsmøtet kom to måneder etter at Norsk Hydro hadde lagt fram sine oppsiktsvekkende planer om å bygge gasskraftverk med ny teknologi. Dette preget stemningen på landsmøtet. Når det nå kunne bygges miljøvennlige gasskraftverk, var det ingen fornuft i bare å eksportere strømmen.
  • Vi tviler ikke på at Stoltenberg hele tida har vært tilhenger av å bygge gasskraftverk, selv om han ikke bør gå så langt tilbake som til tida da han var statssekretær i Miljøverndepartementet, for ikke å si leder i AUF. Men påstanden om at han støtter seg til to partilandsmøter, er en sannhet med sterke modifikasjoner.