Tvilsom rekord for Zimbabwe

Landet har en inflasjon på 1600 prosent. Har ikke råd til å feire presidentens bursdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sist uke fikk finansministeren i Zimbabwe, Herbert Murerwa, fyken av president Robert Mugabe. Det ble ikke oppgitt noen begrunnelse for oppsigelsen, men med de siste inflasjonstallene sier det seg selv at det kan han vært en korrekt avgjørelse.


Inflasjon på 1600 prosent

Landet har per i dag en inflasjonsrate på hele 1600 prosent, noe som er verdensrekord. Det er prisene på elektrisitet, gass og andre typer drivstoff som har bidratt mest til å øke inflasjonen skriver BBC.


Arbeidsledighet på 80 prosent

Det hjelper heller ikke at Zimbabwe sliter med en arbeidsledighet på skyhøye 80 prosent, og at mat og drivstoff er konstant mangelvare.

Leger og sykepleieere har streiket den siste måneden. Nå har lærerne og universitetsansatte også satt i gang streik.

Det er sterke politiske spenninger i landet. De få som fortsatt har en jobb å gå til, knekker nærmest ryggen på skyhøye utgifter til forbruksvarer, offentlig transport og medisinsk hjelp.


Skylder på Vesten

BILLIG FEIRING: Zimbabwe har så store økonomiske problemer at landet må samle inn penger for å feire president Robert Mugabes bursdag neste uke. Foto: Reuters/Scanpix
BILLIG FEIRING: Zimbabwe har så store økonomiske problemer at landet må samle inn penger for å feire president Robert Mugabes bursdag neste uke. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

President Mugabes kritikere skylder på Mugabes politikk og det faktum at han har inndratt landområder fra hvite, kommersielle bønder. Presidenten selv sier at det er vestlige land som har skylden for situasjonen Zimbabwe har havnet i. Mugabe mener at vestlige land har sabotert økonomien for å straffe regjeringen hans for landinndragelsene.


Har ikke råd til bursdagsfeiring
Presidenten fyller 83 år 21. februar, men landet har rett og slett ikke råd til å markere dagen. Myndighetene har beregnet at feiringen vil koste omkring 7,4 millioner kroner, ifølge BBC.

Nå ber myndighetene om at folket bidrar med det de kan, slik at Zimbabwe får feiret sin president.
Det pågår for tiden en kampanje i regi av «21. februar-bevegelsen», en undgomsorganisasjon grunnlagt i 1986 til ære for presidenten.

- Vi håper på å få samlet inn tre hundre millioner zimbabwesiske dollar (7,4 mill. Nkr, red. anm) som vil bli brukt på bursdagsfeiringen i Gweru, sier styreformannen i bevegelsen, Emmanuel Fundira, til nyhetsbyrået AFP.