Tvilsom rekord for Zimbabwe

Landet har en inflasjon på 1600 prosent. Har ikke råd til å feire presidentens bursdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sist uke fikk finansministeren i Zimbabwe, Herbert Murerwa, fyken av president Robert Mugabe. Det ble ikke oppgitt noen begrunnelse for oppsigelsen, men med de siste inflasjonstallene sier det seg selv at det kan han vært en korrekt avgjørelse.

Inflasjon på 1600 prosent

Landet har per i dag en inflasjonsrate på hele 1600 prosent, noe som er verdensrekord. Det er prisene på elektrisitet, gass og andre typer drivstoff som har bidratt mest til å øke inflasjonen skriver BBC.

Arbeidsledighet på 80 prosent

Det hjelper heller ikke at Zimbabwe sliter med en arbeidsledighet på skyhøye 80 prosent, og at mat og drivstoff er konstant mangelvare.

Leger og sykepleieere har streiket den siste måneden. Nå har lærerne og universitetsansatte også satt i gang streik.

Det er sterke politiske spenninger i landet. De få som fortsatt har en jobb å gå til, knekker nærmest ryggen på skyhøye utgifter til forbruksvarer, offentlig transport og medisinsk hjelp.

Skylder på Vesten

President Mugabes kritikere skylder på Mugabes politikk og det faktum at han har inndratt landområder fra hvite, kommersielle bønder. Presidenten selv sier at det er vestlige land som har skylden for situasjonen Zimbabwe har havnet i. Mugabe mener at vestlige land har sabotert økonomien for å straffe regjeringen hans for landinndragelsene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.