KRITISK TIL SPØKELSESJAKT: - Religionshistorikeren i meg stusser, sier Asbjørn Dyrendal ved NTNU. Foto: Jon Eeg / SCANPIX
KRITISK TIL SPØKELSESJAKT: - Religionshistorikeren i meg stusser, sier Asbjørn Dyrendal ved NTNU. Foto: Jon Eeg / SCANPIXVis mer

- Tvilsom teologi

Landets fremste religionsforskere ser det som et problem at norske prester driver spøkelsesjakt i private hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet):  Dagbladet viste forrige lørdag hvordan prester i Den norske kirke driver åndeutdrivelse i private hjem. Flere prester har på forespørsel fordrevet «spøkelser». Prost i Sør-Gudbrandsdal, Per Halstein Nielsen, forklarte hvordan han gikk fra rom til rom og lyste Guds fred i rommet, før han kunne henge opp en bønnekrans i huset, for å vise at det var nedbedt Guds fred i.

Trygve Wyller, professor i systematisk teologi og diakoniforskning ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, synes virksomheten er problematisk.

Kritisk - Dette bør Den norske kirke diskutere, sier Wyller.

- Jeg er kritisk til at prestene framstiller seg som om de har autoritet til å drive med slik virksomhet, i egenskap av å være prester. Det er ingenting som tilsier at de har en slik autoritet, sier Trygve Wyller til Dagbladet.

- Dette skaper et problem, sier professoren.

Overtro Han mener også at prestene gjennom åndeutdrivelsen identifiserer seg med tradisjonell folkereligiøsitet. En slik praksis bør Den norske kirke diskutere og komme fram til et standpunkt til, mener Wyller.

- Det er nytt at det blir kjent at prester driver virksomhet som ligger tett opp til tradisjonell folkereligion, påpeker Wyller.

Han sier biskopene bør diskutere om dette er noe Kirken ønsker.

Også Asbjørn Dyrendal, religionshistoriker og førsteamanuensis ved NTNU, er kritisk til prestenes virksomhet.

Tvilsomt - Religionshistorikeren i meg stusser, sier Dyrendal.

Han mener prestene tar et stort skritt inn mot det private alternativmarkedet, der et stort antall tilbydere tilbyr husrens, healing og flere andre angivelige tjenester:

- Dette framstår som tvilsom teologi i lys av tradisjonene til Den norske kirke, sier Dyrendal.

Prost Per Halstein Nilsen sier han ønsker debatten velkommen, men at han står helt og fullt inne for sin praksis.

- Jeg tar utgangspunkt i et praktisk opplevd presteliv. Jeg møter mennesker som henvender ser til Kirken, med en uro som de opplever ganske påtrengende, sier Nilsen.

- Jeg synes det er flott at de da henvender seg til Kirken. Så får det være om noen kateterteologer vil mene noe annet.

-PROBLEMATISK: UiO-professor Trygve Wyller. Foto: UiO
-PROBLEMATISK: UiO-professor Trygve Wyller. Foto: UiO Vis mer