Tvilsomt dataspor

Det såkalte datasporet, som skulle innebære at Benjamin Hermansen (15) hadde avtalt møte via Internett med nynazister på Åsbråten kl. 23 den kvelden han ble drept, er ikke lenger et sentralt spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarerne anker nå fengslingskjennelsene for Petter Gundersen og Erik Lauritsen inn for Høyesterett.

Overfor Borgarting lagmannsrett kastet politiet inn tvilsomme opplysninger fra en ung gutt i den hensikt å få varetektsfengslet de tre nynazistene, som Oslo forhørsrett løslot onsdag. Fredag ble de på ny varetekstfengslet, blant annet på bakgrunn av «datasporet».

Chattet

Dette er bakgrunnen:

Unggutten har forklart til kriminalpolitiet at han torsdag om kvelden før Benjamin ble drept, chattet på Holmliakanalen i to- tre timer med en person han trodde var Benjamin, og at nynazister brøt inn på linja. Deretter skal et møte dagen etter blitt avtalt mellom Benjamin og nynazistene.

Som vitne på Politihuset har imildertid ungdommen sagt at han ikke var helt sikker på at det virkelig var Benjamin han chattet med.

- Vi har fått inn en melding fra en navngitt person om at en person ved navn Benjamin var i diskusjon/krangel med nynazister på nettet torsdag 25. januar på kvelden, forklarte politiet vendingen i saken overfor lagmannsrettens tre dommere.

- Ifølge en logg ble det da avtalt at Benjamin skulle treffe disse nynazistene ved Sparforretningen på Åsbråten fredag 26. januar kl. 23. Dette er stedet hvor Benjamin ble drept den kvelden.

Dette vitnet vil bli innkalt til avhør straks. Politiet vil videre i morgen innhente Benjams PC, som vil bli analysert av Kripos.

Dette var Oslo-politiets begrunnelse .

I Borgating lagmannsretts kjennelse ble dette til følgende:

- Det er i påtalemyndighetens begrunnelse for kjæremålet bemerket at det nå er framkommet opplysninger om at det var kontakt mellom miljøet i leiligheten (Martin Linges vei 13. red.anm.) og Benjamin Hermansen dagen før, og at det var avtalt møte fredag kl. 23. Dette sporet skal undersøkes nærmere.

Sitat slutt.

Ingen data-logg

Da lagmannsretten skrev denne kjenneslen, var det klart for politiet at Benjamin ikke hadde Internett-tilknytning på sin hjemme-PC. Det er vitnefast at han heller ikke chattet to-tre timer kvelden før. Da fins det sjølsagt heller ingen data-logg.