FORSINKET FORBUD? Svært få av de større norske byene ønsker å forby tigging. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORSINKET FORBUD? Svært få av de større norske byene ønsker å forby tigging. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Tvilsomt om noen byer vil forby tigging i sommer

Ingen av landets største byer vil forby tigging med det første. De få som i det hele tatt vurderer et forbud, tror ikke det kan innføres i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Drammen har vært den eneste av de store byene som har ønsket seg et tiggeforbud. Det var før regjeringspartiene sikret flertall for å la kommunene innføre lokale forbud gjennom politivedtektene allerede fra neste måned.

Trondheim og Bergen har allerede endret politivedtektene, for blant annet å registrere tiggere og pålegge dem meldeplikt, slik den forrige regjeringen åpnet for i fjor. Det gjør at politikerne mener det foreløpig er unødvendig å forby tigging.

- Ordningen med registrering av tiggere ved politistasjonen har hatt en god effekt, derfor har det hittil ikke vært aktuelt i Bergen å forby tigging, sier byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen (H) til NTB.

Bussholdeplasser Hun understreker at spørsmålet kan bli vurdert på nytt dersom situasjonen i Bergen endrer seg som følge av at andre kommuner forbyr tigging.

Trondheims ordfører Rita Ottervik (Ap) regner med at kommunens endringer i politivedtektene vil bli godkjent av Politidirektoratet (POD) senest neste uke.

- Da får vi forbud mot tigging på bussholdeplasser og campingforbud i parkene. Så langt tror vi det vil regulere de ulempene og utfordringene vi har hatt med tigging, sier Ottervik til NTB.

Tromsø venter I Tromsø venter byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) også på at POD skal godkjenne kommunens vedtatte endringer i politivedtektene, som er lik ordningen i Bergen og Trondheim. Hilmarsen har ventet i et halvt år.

- Vi vurderer fortsatt om vi skal sette i gang prosessen med å få et forbud innført, sier Hilmarsen, som ikke er sikker på om det er politisk flertall for et forbud.

- Uansett blir det ekstremt utfordrende å få dette gjennom byråkratiet både på kommunalt og statlig nivå innen 1. juli, sier Tromsø-ordføreren til NTB.

Kommuner som ønsker å benytte muligheten til å forby tigging lokalt i påvente av det nasjonale forbudet som er ventet neste år, må som vanlig sende forslag ut på høring og treffe et vedtak om hvilke politivedtekter de ønsker seg. Deretter havner saken hos Politidirektoratet (POD), som allerede har sendt ut en mal til bruk for kommunene som ønsker å forby tigging når Stortinget vedtar loven.

Flertall i Oslo? I Oslo har ikke Frp og Høyre flertall for å innføre et forbud over hele byen, men Arbeiderpartiet vil ha et tiggeforbud innenfor Ring 2, ifølge Dagsavisen.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener det uansett ville vært vanskelig å få innført et forbud i Oslo allerede fra sommeren.

Ikke engang i Drammen blir det noe hastevedtak. Ordfører Tore Opdal Hansen (H) sier til Drammens Tidende at saken ikke kan behandles i kommunestyret før i september.

Arendal vedtok forbud I kommunestyret i Stavanger tror imidlertid Høyres gruppeleder, John Peter Hernes, at det er flertall for et forbud. Han sier til Stavanger Aftenblad at et forslag ikke vil kunne behandles før til høsten.

Kristiansands lokalpolitikere stemte i november i fjor ned et forslag fra Demokratenes Vidar Kleppe om å forby tigging. I Arendal var det flertall for et forbud allerede i fjor.

- Saken må nå opp i bystyret igjen og det rekker vi ikke før ferien, så det blir ikke noe forbud i Arendal i sommer, sier ordfører Einar Halvorsen (H) til NRK.

(NTB)