Tvilsomt selskap

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Igjen er Høyre rammet av en skandale i valgkampen, kort tid etter avsløringen av Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsens hemmelige konti i Sveits. Bystyrerepresentant for Høyre i Oslo, Toril Fiskerstrand, som også er vararepresentant til Stortinget, kom med sterkt rasistiske uttalelser til en NRK-reporter som med skjult mikrofon ga seg ut for å være innvandrerfiendtlig. Oslo Høyre som over lang tid har opparbeidet seg stor troverdighet i sitt arbeid for en flerkulturell hovedstad, har reagert raskt og kontant med å ta avstand fra Fiskerstrands uttalelser. Fiskerstrand har trukket seg fra alle verv i partiet, en beslutning hun tok etter et møte med Oslo-partiets leder, Michael Tetzschner, onsdag. Han sier at Fiskerstrands utsagn ikke er en representant for Høyre verdig, og fastslår at de er uakseptable og ikke forenlige med Høyres grunnverdier.

Den første reaksjonen fra Oslos ordfører, Frp’s Svenn Kristiansen, var desto mer unnfallende. Han ville ikke ta avstand fra, eller mene noe om, Fiskerstrands uttalelser. Først etter et halvt døgns betenkningstid, fant Kristiansen ut at han burde korrigere sin politiske kurs. Utpå formiddagen i går var han derfor kommet til at Oslo bystyre ikke kan tolerere rasistiske holdninger. Kristiansens manglende politiske ryggmargsrefleks er ikke egnet til å overraske. Han er selv blitt beskyldt for å ha kommet med flere rasistiske uttalelser i bystyredebatter, og Frps innvandringspolitikk og store oppslutning er tuftet på partiets lefling med rasistiske holdninger.

Det skal bli spennende å se om denne saken vil få konsekvenser for kampen om den politiske makta i Oslo. Det sittende Høyre-Frp-byrådets støttepartier, KrF og Venstre, bør merke seg Svenn Kristiansens lite betryggende reaksjon på rasistiske uttalelser, og innse at de har havnet i tvilsomt selskap. Kampen for en flerkulturell, inkluderende hovedstad og for miljøet kan ikke forenes med støtte til et byråd med Frp i førersetet.