Tvilte ikke på Yssen

Lederen av granskingsutvalget var ikke i tvil om at Valla mobbet Yssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Fougner tvilte ikke på at Ingunn Yssen ble mobbet av Gerd-Liv Valla. Mye av kritikken mot granskingsutvalget er forfeilet, mener han.

Advokat Jan Fougner, som ledet granskingsutvalget i Valla-saken, mener Vallas rettssikkerhet ble ivaretatt på best mulig måte.

Kritikerne mente at Valla ikke fikk sine rettigheter like godt ivaretatt i granskingsprosessen som hun ville fått om saken var behandlet i rettsapparatet. Fougner, som nå for første gang uttaler seg offentlig om prosessen, avviser dette, og peker på at saken aldri kunne havnet i domstolen.
- Rettssak umulig
- I en arbeidsrettssak tar en domstol stilling til krav på erstatning eller vurderer om en oppsigelse er usaklig. I denne saken var ikke en rettssak mulig. Ingunn Yssen hadde sagt opp i LO. Hun hadde ikke fremsatt noen krav. Det var ikke mulig for LO å gå til tingretten og be den vurdere om Gerd-Liv Valla hadde brutt loven eller andre spørsmål som var viktig for LO som arbeidsgiver. Domstoler driver ikke utredning, sier Fougner til Dagens Næringsliv.


Han understreker at LO ikke hadde annet valg enn å undersøke arbeidsmiljøet i organisasjonen i lys av de anklagene som hadde kommet fram, og at den beste løsningen var å få i stand en ekstern gransking.

Han tilbakeviser at han selv ivret for å gå inn i prosessen, og sier det var under tvil at han tok på seg oppdraget med å lede utvalget.


Trodde på Yssen
Fougner opplevde selv å ha en god tone med Valla mens granskingen pågikk. Han forstår at den tidligere LO-sjefen har opplevd det annerledes og at prosessen var svært vanskelig for henne. Konklusjonen var han imidlertid aldri i tvil om.

Dokumenter, vitneavhør, medisinske funn og forklaringer fra partene støttet Yssens påstander, mener han.

- I utvalget var vi ikke i tvil. Vi var ikke avhengig av psykologene og psykiaterne for å slå det fast, sier han. (NTB)

FRITT ORD: Et av de svært sjeldne møtene mellom Gerd Liv Valla og Ingunn Yssen etter at mobbesaken braket løs var under en debatt i regi av Fritt Ord. Foto: SCANPIX
FRITT ORD: Et av de svært sjeldne møtene mellom Gerd Liv Valla og Ingunn Yssen etter at mobbesaken braket løs var under en debatt i regi av Fritt Ord. Foto: SCANPIX Vis mer
<B>HELT KLART MOBBING:</B> Lederen av granskingsutvalget i Valla-saken, Jan Fougner, uttaler seg til media for første gang.