Tvilte seg fram til sitt «ja»

Mette-Marit Tjessem Høiby (27) var lenge i tvil om hun skulle realisere eventyret. Hun har gått mange runder med seg selv og vennene før hun til slutt bestemte seg for å si ja til kronprinsen og det norske folk. Kjærligheten seiret til slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For alenemora fra Kristiansand har det ikke bare vært lykkelige dager det siste året. Fokuseringen på hennes fortid i housemiljøet i Oslo og hensynet til sønnen Marius har gitt henne mange bekymringer.

Dagbladet kjenner til at Mette-Marit har tenkt mye på belastningen som fører med det å være kronprinsens ektefelle.

Hun har søkt råd hos sine beste venner for å ta den endelige avgjørelsen om å tre inn i de kongeliges rekker.

Mette-Marit største bekymring har vært sønnen Marius. Det viktigste for henne er at han kan vokse opp i trygge omgivelser og få en normal oppvekst.

Dette blir nå vanskelig, men Mette-Marit vil gjøre alt - sammen med vennene og kronprinsen - for å skjerme den lille gutten.

Sterke meninger

Innad i kongefamilien har kronprins Haakon diskutert kjæresteforholdet med sin far og mor. Dronning Sonja skal også være svært sliten etter mediepresset mot kronprinsen og Mette-Marit tidligere i høst.

Spesielt har kronprinsen diskutert sitt kjærlighetsforhold mye med moren, som er kjent for å ha sterke meninger. Men det er ingen hemmelighet at kronprins Haakon selv har hatt mesteparten av regien. Uansett hva foreldrene eller de ansatte på Slottet sier, så er det Haakon og Mette-Marit selv som har tatt de avgjørende valgene.

For det unge paret har kjærligheten overgått alt av diskusjoner et slikt forhold kan medføre.

Første opptreden

Dagbladet kjenner til at Mette-Marits første offisielle opptreden etter all sannsynlighet blir utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus. Mette-Marit har de siste månedene gått på «prinsesse-skole» hos dronning Sonja og staben på Slottet. Også statsminister Jens Stoltenbergs kone, Ingrid Schulerud, har gitt Mette-Marit råd.

På Dagbladets spørsmål sier Mette-Marit dette om hva hun har gjort for å utfylle rollen som kronprinsens kone:

- Jeg har fått veldig god støtte herifra - både fra Haakons foreldre og staben her på Slottet. Jeg har vært her og lært en del om slottshistorien. Vi har gått igjennom og tatt opp en del problemstillinger om disse tingene.

Hett forhold

Både kronprins Haakon og Mette-Marit skjønte en stund før jul i fjor at forholdet snart ville bli kjent. Dermed fikk Mette-Marit en av sine venninner i Bergen til å organisere en innsamling av private bilder av henne. Sørlandsjenta har fra første stund vært åpen mot kronprinsen om sin fortid.

Kronprins Haakon informerte allerede før jul sine foreldre om hva som var i vente. Han fortalte også kongen og dronningen om Mette-Marits tid i housemiljøet der det var «utagerende festing», ifølge kronprinsen.

Narkotikarykter

Mette-Marits «utagerende» festing kommer til å forfølge den blide sørlandsjenta resten av livet. Hun nekter kategorisk å kommentere denne perioden.

- Jeg håper at folk kan bli bedre kjent med meg og akseptere meg for den personen jeg er i dag, sa Mette-Marit på direkte spørsmål fra Dagbladet i går. Hun ville verken avkrefte eller bekrefte om hun har brukt narkotika.

- Jeg vet ikke hvor smart det er å si eller ikke si noe om fortida mi. Jeg må sette grenser for mitt privatliv og min integritet, sa hun til TV2.

- Har du prøvd narkotika?

- Jeg har ikke så lyst til å snakke om det som tilhører min private sfære. Det blir ikke riktig å kommentere enkeltrykter, svarte Mette-Marit på TV2s spørsmål.

Kronprins Haakon holdt kjæresten i handa og trådte støttende til:

- Ærlighet og åpenhet er viktig for oss, og det prøver vi å etterleve.

- Men er det ikke lurere å legge ryktene døde?

- Vi har forsøkt å vise at Mette-Marit har levd et liv før hun møtte meg. Det trenger ikke bare å være til fordel for oss å snakke om de enkelte ryktene, fastholdt Haakon.

Forfulgt av paparazzier

Festingen i det såkalte «housemiljøet» utspilte seg rundt utestedet Kristiania i Oslo. Her kom sørlandsjenta rett inn i et spennende miljø, som venner fra hjembyen karakteriserer som en drøm for en ung jente. Musikken og partydopet hadde en sentral plass i miljøet.

Sist lørdag var kjæresteparet ute på Grünerløkka i Oslo, da ble de forfulgt av blant annet spanske og engelske fotografer som i pressemiljøet blir karakterisert som paparazzier.

<B>BELASTNING:</B> Mette-Marit Tjessem Høiby har tenkt mye på belastningen som følger med det å være kronprinsens ektefelle. Hennes største bekymring er sønnen Marius.