Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvind-leder tatt i USA

Mogens Amdi Petersen, som gikk i skjul i 1979, er pågrepet av politiet i USA. Petersen er mistenkt for skattesvindel og økonomisk utroskap for 75 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også fem andre vind-medlemmer er siktet for grov svindel.

- Det stemmer at han er pågrepet. Det skjedde natt til søndag på en flyplass i Los Angeles, der han mellomlandet på vei fra Afrika til Mexico, sier politimester Jens Kaasgaard i Holstebro til den danske nyhetsbyrået Ritzau.

Petersen gikk i skjul i 1979, etter at skolene i Tvind-systemet møtte krass kritikk i Danmark. Flere elever som hoppet av fortalte at det foregikk systematisk hjernevask ved skolene.

Både dansk politi og danske aviser har siden den gang drevet klappjakt på Petersen. Først i oktober i fjor klarte en dansk avis, Jyllands-Posten, å finne ut hvor Tvind-lederen hadde gjemt seg.

I april i fjor fikk politiet et gjennombrudd i etterforskningen etter at de slo til mot åtte sentrale Tvind-adresser i hele Danmark. Politiet konfiskerte en rekke datamaskiner med flere hundre tusen dokumenter.

Det er disse dokumentene som har bekreftet mistanken mot de siktedes misbuk av organisasjonens midler.

Krever ham utlevert

- Vi har bedt om at han skal arresteres fordi vi har mistanke om at han vil unndra seg rettsforfølgelse, dersom det blir reist tiltale mot ham, sier Kaasgaard.

Politiet i Holstebor krever nå Mogens Amdi Petersen utlevert til Danmark.

Han advokat, Jørgen Quade Andersen, er nå på vei til USA.

- Han er avskåret fra omverdnen, så jeg har ikke fått snakket med ham ennå, sier Andersen som derfor ikke kan si noe om Petersen frivillig vil la seg utlevere.

Levde i luksus i USA

De fant penthouseleiligheten hans på Fisher Island utenfor Miami. Leiligheten hans er verdt 55 millioner kroner, har fem bad, trimrom og en balkong på 217 kvadratmeter. Naboene hans heter blant annet Sylvester Stallone, Julia Roberts, Oprah Winfrey, Ricky Martin, Robert de Niro.

Tvind-skolene ble etablert i løpet av 70-tallet, og legger stor vekt på solidaritet med den tredje verden. Mange som har hoppet av organisasjonen beskriver skolene som en sekt, der alt de ansatte tjener går til fellesskapet.

Tvind har en egen organisasjon som heter U-landshjelp fra folk til folk (UFF). De samler inn penger og klær som skal gå til den tredje verden. Flere hevder at store deler av pengene slett ikke er kommet de fattige til gode, men i stedet er brukt til eiendomsinvestering.

Tvind er representert i Norge både med UFF og Hornsjø folkehøgskole i Hedmark.

<B>LEVDE I LUKSUS: Tvinds omskridte leder Mogens Amdi Petersen, lever et luksusliv i en 810 kvadratmeter stor leilighet til 50 millioner på den fasjonable øya Fisher Island utenfor Miami.
HAR VÆRT ETTERSØKT: Politifolk utenfor Tvind-skolens hovedkvarter i Grindsted i Danmark.
Hele Norges coronakart