Tvind-lederen i Danmark

Mogens Amdi Pedersen kom til Danmark i dag. Mannen er siktet for skattesvindel, og anklages for å ha ledet en sekt som har drevet med hjernevask, psykisk terror og fullstendig økonomisk plyndring av medlemmene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ble overført til arresten i Ringkøbing umiddelbart etter at han landet på Kastrup flyplass. Han framstilles for varetektsfengsling søndag.

Amdi Petersen har sittet et halvt år i amerikansk fengsel etter at han ble arrestert i Los Angeles i februar. I august gikk han med på å la seg utlevere til Danmark, for å kunne stilles for retten og svare på anklager om skattesvindel og annen økonomisk utroskap for 75 millioner danske kroner.

Svindeltiltalt

Sammen med seks andre Tvind-medlemmer er Mogens Amdi Petersen siktet for skattesvindel og underslag av 75 millioner danske kroner.

Tvind-lederen ble arrestert 17. februar på en flyplass i Los Angeles, etter at dansk politi hadde utstedt en internasjonal arrestordre.

Amdi Pedersen hadde da levd i skjul i 23 år. De siste årene bodde han i en luksuriøs leilighet på en øy utenfor Miami i Florida.

Tvind-bevegelsen var opprinnelig et idealistisk prosjekt, med tilhengere over hele Skandinavia og i Tyskland. På Tvind-skolene skulle elevene tilegne seg praktiske kunnskaper til bruk i aktivt solidaritetsarbeid i fattige land, og bevegelsen mottok på 1970-tallet rundhåndet støtte fra den danske stat.

Men etter hvert kom det sterke anklager om at Tvind i virkeligheten var en mellomting mellom en religiøs sekt og et forbrytersyndikat, med hjernevask, psykisk terror og fullstendig økonomisk umyndiggjøring av sine medlemmer. I Norge omfatter Tvind-imperiet Den reisende Høgskolen i Oppland og UFF-butikkene.

Holdes hemmelig

Visestatsadvokat Poul Gade vil ikke kommentere opplysningene. Politiet har bestemt at Amdi Pedersens hjemkomsttidspunkt og rute skal holdes hemmelig. Heller ikke forsvareren Anders Boelskifte, vil si noe.

Forhør søndag

Ifølge den danske avisa Politiken skal Mogens Amdi Pedersen framstilles for grunnlovsforhør søndag. Det antas å gå fort.

Aktor og Anders Boelskifte har tidligere uttalt at Amdi Pedersen vil bli framstilt raskt, for å overholde regelen om at han skal stå foran en dommer innen 24 timer etter ankomst Danmark. Her vil han få opplest siktelsen mot seg, for deretter antakeligvis erklære seg uskyldig.

Deretter får Amdi Pedersen noen dager med hvile før han må inn til det egentlige grunnlovsforhøret. Det vil muligens strekke seg over to dager.

Les også:

Forsøker å hjernevaske oss

Planla flukt til Sør-Amerika

- Hvor forsvant idealismen?

<B>SIST KJENTE BILDE:</B> Dette bildet fra 1975 er det sist kjente bildet av den mediesky Tvind-lederen Mogens Admi Petersen.