-  Tving mobberne til å bytte skole

Ap i Trondheim vil innføre Norges strengeste regler mot mobbing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Et av tiltakene er å tvinge mobberen til å skifte skole. Arbeiderpartiets kommunalråd, Rune Olsø, bruker begrepet «Norges strengeste mobberegime» om forslaget han nå legger fram for bystyret. - Allerede i den første samtalen med mobberen og pårørende, bør det gjøres oppmerksom på at det er fast politikk at mobberen må skifte skole hvis situasjonen ikke løses med andre tiltak, sier Olsø.

- Jeg tror dette kan ha en effekt, at alvoret i større grad kan gå opp for mobberen og de pårørende. Ofte opplever man at man ikke får hjelp av foreldrene til å stoppe mobbingen.

Olsø understreker at man også i fortsettelsen skal prøve mange andre tiltak før flytting.

Offeret skal få bli

- Men når det kommer så langt at en elev må skifte skole, så skal det være en regel at det er mobberen som skal flyttes, selv om mobberen og pårørende ikke ønsker det. Olsø vil ha slutt på dagens praksis, der det i hovedsak er offeret som må skifte skole. - Mobbeofferet blir et offer for andre gang.


- Hva med mobberens rettigheter?

- Vi er forberedt på at vår nye praksis kan føre til rettssaker og andre sterke reaksjoner. Vi vet at mobberen har sterke rettigheter, men jeg mener det er helt feil at mobberens rettigheter skal telle mer enn mobbeofferets rettigheter. Det bør være motsatt.

- Nulltoleranse

- Hva hvis mobbeofferet ønsker å flytte?

- Da skal han eller hun selvsagt få gjøre det. Jeg ser at det kan være situasjoner der dette er mest hensiktsmessig, som for eksempel der en stor gruppe elever mobber en enkeltelev, sier Olsø. Han mener Trondheim har gjort en god jobb med forebygging i mange år, og at det er lite mobbing i Trondheimsskolen sammenliknet med andre kommuner.

Professor: - Falsk trygghet

Dan Olweus har liten tro på en regel som skal tvinge mobberen til å skifte skole.

TRONDHEIM (Dagbladet): -  Hvem skal ta imot mobberen? Her flytter man egentlig bare problemet fra en skole til en annen, mener professoren som har utviklet et internasjonalt velkjent program mot mobbing i skolen.

Han støtter tanken om at det ikke først og fremst er mobbeofferet som skal skifte skole.

-  Å flytte mobberen kan være siste utvei, men det gir kommunen en falsk trygghet å innføre en slik regel. De bør i stedet satse på det langsiktige, systematiske og forskningsbaserte arbeidet mot mobbing, men der har Trondheim vært dårlige.

Olweus viser til seks store undersøkelser, der hans tiltaksprogram har redusert mobbingen med 30- 50 prosent.

-  Vi har hatt et par instruktører i trondheimsområdet, men generelt har kommunen fulgt opp dette veldig dårlig. Vi har vært overrasket over at det har vært såpass lite initiativ og interesse for å gjøre dette.

UT MED MOBBER\'N: Kommunalråd Rune Olsø (Ap) vil innføre en regel om at mobberen og ikke mobbeofferet skal skifte skole når andre tiltak ikke nytter.
- DÅRLIG JOBB: Dan Olweus.