UROKKELIG:  Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) mener Finn.no og de andre nettportalene må gi seg: - Det er synd å måtte gå en slik omvei med høringsrunde og ny forskrift for å få endret nettportalens praksis. Foto: Steinar Buholm
UROKKELIG: Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) mener Finn.no og de andre nettportalene må gi seg: - Det er synd å måtte gå en slik omvei med høringsrunde og ny forskrift for å få endret nettportalens praksis. Foto: Steinar BuholmVis mer

Tvinger Finn i kne

- Så du kan spare tusener på å selge bolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): — Vil de ikke gi seg, så skal de, advarer fornyings-og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) de fire nettportalene Finn.no, Zett.no, Tinde.no og Ny.no.

— Dette vil kunne føre til større konkurranse og lavere priser, noe som er til fordel både for selgere og kjøpere, sier fornyingsstatsråden til Dagbladet.

Forbrukermyndighetene jubler over statsrådens besluttsomhet. Regiondirektør Vidar Holm i Forbrukerrådet er blant dem som er lei av at bransjen tar seg godt betalt for jobben mange privatpersoner mener de kan gjøre sjøl og spare ti tusener av kroner.

— Dette har provosert oss i mange år nå, sier Holm.

Meklermonopol
Vil du i dag selge boligen din uten å gå gjennom mekler eller advokat, får du ikke lov å annonsere på sidene til blant annet markedets største salgskanal, Finn.no.

Nettportalens ledelse kjemper med nebb og klør for monopolet meklerne har hatt siden Finn.no ble etablert i 2000.

På Finn.no kan du derimot gjerne sjøl selge bolig i utlandet, fritidseiendommer og tomter.

— Dette henger ikke på greip. Jeg har fått mange reaksjoner, og selskapene sjøl har ingen plausibel forklaring, sier Heidi Grande Røys.

Tatt på senga
Fornyingsministerens utspill kom bardus på administrerende direktør Lars Vangen Jordet i Finn Eiendom AS da Dagbladet tok kontakt i går.

— Dette kjenner jeg ikke til. Vi vil avvente og se hva departementet kommer med, sier han.

— Er det en avtale med meklerbransjen som er årsaken til at private boligselgere i dag ikke får adgang?

— Det foreligger ingen slik avtale. Dette er en rein forretningsmessig beslutning som Finn.no har gjort som går på å kvalitetssikre og trygge boligsalgene.

På eiersiden
Finn Eiendom-sjefen bekrefter at meklerforetak også sitter som eiere i selskapet.

— Enkelte eiendomsmeklerforetak er inne på eiersiden, med ca. 12—13 prosent til sammen. Det har ingen betydning for oss, sier Lars Vangen Jordet.

Tross mange klager de siste åra har ikke Konkurransetilsynet funnet grunn til å gripe inn med loven i hånd. Forbrukerrådet har hele tida ment at Finn.no har vært dominerende på markedet for boligannonser, og at Konkurransetilsynet derfor måtte gripe inn.

Fornyings-og administrasjonsminister Heidi Grande Røys påpeker at en ny forskrift vil både kunne gjøre det enklere for boligeieren å selge huset sitt selv, og dessuten åpne for at andre aktører kan tilby folk tjenester når de vil selge boligen.

Fallgruver
Men det er mye jobb og mange juridiske fallgruver å gå i som kan koste en uerfaren boligselger dyrt. Grande Røys tror mange fortsatt vil velge å bruke eiendomsmekler når de skal selge boligen sin.

— Folk skal være klar over at det ligger en kvalitet i det å bruke meklere. Men den enkelte må få muligheten til sjøl å ta ansvar for salget, eller deler av salget. Kanskje de bare vil benytte eiendomsmekler i sluttfasen til oppgjøret, og på den måten få det rimeligere.

Nye forskrifter går nå ut på høring så raskt som mulig, lover fornyingsministeren.