Tvinger HIV-smittede inn i egne leire

Menneskerettighetsgrupper raser mot opprettelsen av AIDS-koloni i Kambodsja.

STUET SAMMEN: Her i Tuol Sambo, 20 kilometer utenfor Phnom Penh, stues HIV-smittede og AIDS-syke sammen. Her bor de, langt unna medisinsk hjelp og arbeid, i hus av blikkplater. Foto: AP Photo/Heng Sinith/SCANPIX
STUET SAMMEN: Her i Tuol Sambo, 20 kilometer utenfor Phnom Penh, stues HIV-smittede og AIDS-syke sammen. Her bor de, langt unna medisinsk hjelp og arbeid, i hus av blikkplater. Foto: AP Photo/Heng Sinith/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): I utkanten av Kambodsjas hovedstad Phnom Penh har myndighetene opprettet en egen leir for HIV-smittede og AIDS-syke.

Det begynte i forrige måned med at familier fra nabolaget Borei Keila ble flyttet til Tuol Sambo. Fredag i forrige uke ble ytterligere 24 familier tvangsflyttet.

Dette har fått menneskerettighets-grupper, deriblant Amnesty International, til å reagere kraftig. De sier forholdene i AIDS-kolonien ikke engang holder samme standard som en flyktningsleir.

- Ved å stue sammen folk med HIV i annenrangs bofasiliteter, langt vekk fra medisinsk hjelp og jobb, har regjeringen i realiteten skapt en AIDS-koloni, sier Shiba Phurailatpam i organisasjonen Network of People Living with HIV til CNN.

Tvangsflyttingen i forrige uke skal ha skjedd på tross av gjentatte oppfordringer - også fra FN - om å stanse omplasseringen av HIV-smittede og AIDS-syke.

Ifølge tall fra FN er det nedgang i antall HIV-smittede i Kambodsja. Tall fra 2008 viser at 67 200 voksne og 3800 er smittet. Det er imidlertid frykt for en ny HIV-epidemi, særlig blant kvinnelig prostituerte, deres kunder og deres partnere.

De som nå er tvangsflyttet er hovedsaklig dagarbeidere, taxisjåfører, syersker og rengjøringsarbeidere.

- Jeg føler meg ikke trygg her. Husene er ikke særlig solide og vi er nye her, sier Chheang Toma til The Phnom Penh Post.

De lokale myndighetene i Phnom Penh sier de er klar over den uholdbare situasjonen og at de jobber med å utbedre forholdene.

- Vi jobber med å skaffe rent vann til dem, sier viseguvernør Mann Chhoeun til avisa.

REDDE: Sok Tra (38) er en av de som er tvangsflyttet Tuol Sambo. Mange av beboerne sier de frykter for sin egen sikkerhet, og at det allerede har vært flere ranstilfeller.  Foto: AP Photo/Heng Sinith/SCANPIX
REDDE: Sok Tra (38) er en av de som er tvangsflyttet Tuol Sambo. Mange av beboerne sier de frykter for sin egen sikkerhet, og at det allerede har vært flere ranstilfeller. Foto: AP Photo/Heng Sinith/SCANPIX Vis mer