- Tvinger meg til kjøkkenbenken

Takket være gratis barnehage kan firebarnsmoren Manjit Barllagon (28) fra India lære norsk. Hun frykter tilbudet opphører når kontantstøtten blir innført, og at hun presses tilbake til kjøkkenet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Manjit Barllagon er blant de 2000 innvandrerkvinnene i Oslo som deltar i norskundervisning. De tilbyr også gratis barnepass til innvandrerkvinner.

Hun frykter kontantstøtte betyr farvel til gratis barnehageplass og dermed også farvel til norskundervisningen.
- Mange innvandrerkvinner ønsker å lære oss norsk, så vi kan delta i arbeidslivet. Men hvis tilbudet om gratis barnehage opphører vil jeg ikke ha noe annet valg enn å bli hjemme.

- Jeg har ikke råd til å betale fire barnehageplasser for å delta i undervisningen, selv om jeg har et sterkt ønske om å lære meg norsk.

- Det hadde vært bedre å bruke kontantstøtten til å utbygge gratis barnehageplasser slik at flere innvandrerkvinner kunne delta i samfunnet, sier hun.

Presses ut

Administrasjonssjef i bydel Gamle Oslo, Øyvind Lønnå, bekrefter Barllagons bekymring.

- De innvandrergruppene som har størst opplæringsbehov er som oftest de som også har dårligst økonomi. Hvis foreldrene tilbys kontantstøtte som belønning for ikke å motta tilbud om barnehageplassering i de perioder de deltar i norskopplæring, vil deres økonomiske situasjon i mange tilfeller føre til at de må velge å ikke delta, sier Lønnå.

- Hvis politikerne tror noe annet, er de naive, sier han.

Tilbakeskritt

Lønnå mener kontantstøtten vil redusere mulighetene for å gjennomføre integreringstiltak med sikte på samfunnsdeltakelse for kvinner, og språk- og begrepslæring for barn.

- Kontantstøtte er et tilbakeskritt, og ikke et framskritt i forhold til integrering av innvandrere, sier Øyvind Lønnå.
Han får støtte fra filialstyrer ved Møllergata kvinneundervisning, Torill Løfwander.

- Det er vanskelig å oppdra barn i et ukjent samfunn. Derfor er det viktig at innvandrerkvinner lærer seg de norske normene og reglene slik at de lettere kan oppdra sine barn.

- Jeg mener at denne kunnskapen, og oppfølgingen kan være et viktig tiltak mot kriminalitet, vold og gjengtendenser blant innvandrere, sier Torill Løfwander.

SKEPTISK: Manjit Barllagon (28) er redd hun mister gratis barnehageplasser til Amardeep Barllagon (6), Gurpreet Barllagon (1), Anu Barllagon (2) og Bhapinder Barllagon (5) når kontantstøtten blir innført.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer