Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Konflikten i Nord-Syria

- Tvinger menn til å bli soldater

Nær 2500 syrere har flyktet over grensa til Irak de siste 48 timene. Det er helst barn, kvinner og eldre som smugles over grensa.

UTSLITTE OG REDDE: Bare de siste to døgnene har nær 2500 mennesker flyktet fra det nordlige Syria og over til Irak. Natt til fredag kom 734 seg over grensa, ifølge tall fra Flyktninghjelpen. De får nå hjelp i den gjenåpnede flyktningleiren i Bardarash, i utkanten av byen Dohuk. Foto: Ari Jalal / Reuters / Scanpix
UTSLITTE OG REDDE: Bare de siste to døgnene har nær 2500 mennesker flyktet fra det nordlige Syria og over til Irak. Natt til fredag kom 734 seg over grensa, ifølge tall fra Flyktninghjelpen. De får nå hjelp i den gjenåpnede flyktningleiren i Bardarash, i utkanten av byen Dohuk. Foto: Ari Jalal / Reuters / Scanpix Vis mer

«Lettelse, glede og litt lavere skuldre. Folk er ute i gatene og prøver å leve sine liv».

Slik beskriver Trude Falch i Norsk Folkehjelp situasjonen blant kurderne i de nordøstlige områdene av Syria etter våpenstillstandsavtalen mellom Tyrkia og USA torsdag kveld. Men:

- De er lettet nå, men uroen for hva som venter dem i framtida er stor, fortsetter Falch.

Våpen med tvang

FÅR HJELP: I 2017 ble flyktningleiren i Bardarash, like ved Dohuk, stengt etter å ha hjulpet irakere og syrere som var på flukt fra IS. Nå er leiren åpnet igjen. Foto: Hussein Malla / Ap / Scanpix
FÅR HJELP: I 2017 ble flyktningleiren i Bardarash, like ved Dohuk, stengt etter å ha hjulpet irakere og syrere som var på flukt fra IS. Nå er leiren åpnet igjen. Foto: Hussein Malla / Ap / Scanpix Vis mer

Men bak våpenstillstand-lettelsen ligger mye bekymring. Dagbladet har vært i kontakt med en rekke aktører i grenseområdene. De blir fortalt at unge menn tvangsrekruttes for å kjempe videre, både for kurdiske grupper og det syriske militære.

- Det er klassisk at en mobiliserer flest mulig stridende på sin side. Både frivillige og ufrivillige gis våpen og må slåss. Det kan hende at noen bruker pausen til å omgruppere, sier Egeland.

Norsk Folkehjelp bruker nå flest kvinnelige ansatte i områder der tvangsrekruttering kan skje, nettopp for å unngå at noen av deres mannlige ansatte blir tvunget til å bidra militært.

- Vi vet at det er en frykt for at det nå skjer aktiv tvangsrekruttering. Det skjedde blant annet da det toppet seg i kampen mot IS, og det er ikke usannsynlig at det skjer nå, sier Folkehjelpas seksjonssjef for Midtøsten og Nord-Afrika.

Tolker forskjellig

HVA SKJER? Fredag skulle det være våpenstillstand, men røykskyer kom stadig opp fra grensebyen Ras al-Ain (bildet), og en kurdisk nyhetsgruppe meldte at tyrkerne fortsatte angrepenne. Foto: Xinhua / Scanpix
HVA SKJER? Fredag skulle det være våpenstillstand, men røykskyer kom stadig opp fra grensebyen Ras al-Ain (bildet), og en kurdisk nyhetsgruppe meldte at tyrkerne fortsatte angrepenne. Foto: Xinhua / Scanpix Vis mer

Allerede fredag morgen er det uvisst om den inngåtte våpenstillstanden mellom USA og én av aktørene i konflikten, Tyrkia, fremdeles holdt. Et kurdisk nyhetsbyrå melder at bombingen i Ras al-Ain fortsatte like etter avtalen.

- En våpenstillstand er uansett alltid et stort gode, og første skritt på veien for å få slutt på krigshandlinger, mener Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

FORNØYD: Mike Pence, USAs visepresident, og Tyrkias president Recep Erdogan har blitt enige om at Tyrkia skal stanse militæroperasjonen i Syria i fem dager. President Donald Trump omtaler avtalen som en suksess. Vis mer

Men hva er partene egentlig enige om? Kurderne er enige om en våpenstillstand i de to grensebyene Ras al-Ain og Tal Abyad skal fungere som en buffersone mellom Tyrkia og de kurdiske selvstyre-områdene.

- Kurdere flest håper at Tyrkia ikke vil presse seg inn i de store grenseområdene mellom disse byene, men dette er uklart. Også hva det syriske regimet ønsker å gjøre i disse områdene, sier Falch.

Egeland viser til at kurderne ikke kan akseptere at de fortrenges fra sine kjerneområder i det nordlige Syria.

- Og tyrkerne kan ikke akseptere at det er styrker som vil begå terrorhandlinger mot dem fra grenseområdene, sier Egeland.

Menneskesmuglere

Mens diplomatiet forsøker å få i stand en endelig våpenhvile, fortsetter folk å flykte fra det nordlige Syria til nabolandet Irak. Bare natt til fredag klarte 734 personer å komme over grensa til Irak. De plasseres i Bardarash-leiren, som blant annet drives av Flyktninghjelpen.

TRAVEL: De siste døgnene har Tom Peyre-Costa og hans kolleger i Flyktninghjelpen i Nord-Irak hjulpet et stort antall nyankomne flyktninger fra det nordøstlige Syria. Foto: Flyktninghjelpen
TRAVEL: De siste døgnene har Tom Peyre-Costa og hans kolleger i Flyktninghjelpen i Nord-Irak hjulpet et stort antall nyankomne flyktninger fra det nordøstlige Syria. Foto: Flyktninghjelpen Vis mer

- 2396 personer har flyktet hit de siste døgnene, og har opplevd svært stressede situasjoner. Det er helst barn, kvinner og eldre mennesker som kommer hit, sier Tom Peyre-Costa, mediekoordinator for Flyktninghjelpen i Nord-Irak.

I det langstrakte grenseområdet mellom Syria og Tyrkia bor det rundt 400 000 krudere i en rekke landsbyer og byer.

- Vi får nå veldig mange ulike rapporter om hva som faktisk skjer, og siden det nesten ikke er journalister eller humanitære aktører i kampområdene, er det vanskelig å bekrefte eller avkrefte om våpenstillstanden fremdeles holder, sier Peyre-Costa fredag.

Flyktninghjelpens utsending forteller at flyktningene forteller at de må betale 500 dollars per person til menneskesmuglere for å komme seg til Irak.

- De forteller at de ikke regner med at de vil dra tilbake til Syria. Mange sier at de frykter både tyrkisk militære og det syriske regimet, som er på vei nordover. Flyktningene sier de er glade for å være i Irak og få hjelp, men de fleste sier at håper at komme til Europa, sier Peyre-Costa.

- LA DEM SLÅSS: I en tale sammenligner USAs president Donald Trump Tyrkias angrep på Syria med en slåsskamp som finner sted i skolegården. Video: CNN Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media