Tvinger nestlederne til Stortinget

Trygve Slagsvold Vedum torpederer regjeringsforhandlingene på Jeløya.

INNKALLER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum innkaller Bent Høie, Jan Tore Sanner, Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen til Stortingets spørretime onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
INNKALLER: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum innkaller Bent Høie, Jan Tore Sanner, Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen til Stortingets spørretime onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Høyre-leder Erna Solberg besøker Donald Trump og Frp-leder Siv Jensen er opptatt med SSB-høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen, var planen at deres fire nestledere skulle fortsette regjeringsforhandlingene med Venstre på Jeløya.

Det saboterer Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet ved å innkalle Bent Høie, Jan Tore Sanner, Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen i egenskap av statsråder til Stortingets spørretime onsdag 10. januar.

- Selvforskyldt

Sp-lederen mener regjeringsforhandlerne har seg selv å takke.

- Ja, fordi regjeringspartiene og Venstre valgte ikke å forhandle i september, oktober og november, som er det vanlige etter et stortingsvalg. Det vi tar opp i spørretimen onsdag er saker som skjer her og nå. Stortinget er landets viktigste politiske arena.

- Regjeringen kan ikke sitte der nede på Jeløya sammen med Venstre å utforme en politikk som tar Norge i feil retning uten at vi får debatt om aktuelle saker i Stortinget. Nå dreier politikken seg om forhandlinger og spill. Sakene kommer i bakgrunn, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Og legger til:

- Derfor stiller Senterpartiet en rekke spørsmål innenfor politikkområder der Høyre, Frp og Venstre sammen har forsterket hverandres svakhet.

Nestleder Per Sandberg (Frp)

Geir Pollestad stiller spørsmål til fiskeriminister Per Sandberg:

«Fiskeriministeren er raus med lovnadar om vekst i oppdrettsnæringa og tilhøyrande utbetaling til vertskommunane. Realiteten er at det har vore lite vekst dei siste åra. Kan det lovart vekst i 2018, og korleis har statsråden tenkt å innfri dei lovnadane som er gitte?»

Nestleder Ketil Solvk-Olsen (Frp)

Marit Arnstad stiller spørsmål til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen:

«Renhold av tog blir nå konkurranseutsatt. Det berører over 200 ansatte, flesteparten kvinner. Ved en slik konkurranseutsetting mister i praksis alle over 55 år muligheten til å gå av med AFP. Mener statsråden at en slik forringelse av pensjonsrettigheter er holdbar, og hva vil han gjøre for å rette opp denne urimeligheten?»

Nestleder Jan Tore Sanner (H)

Trygve Slagsvold Vedum stiller selv spørsmål til kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

- I romjula sa Sanner at tida for omkamper er forbi, men at kommunereformen fortsetter. Før jul slo stortingsflertallet fast at kommunesammenslåinger heretter må skje med frivillighet, sier Trygve Slagsvold Vedum, som i Stortinget onsdag vil spørre:

«Kan statsråden bekrefte at han kommer til å respektere dette vedtaket, og at han ikke vil ta initiativ til omkamp om frivillighetsprinsippet?»

Nestleder Bent Høie (H)

Kjersti Toppe stiller spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie om konflikten mellom Helse Bergen og Bergen kommune om barseltilbudet:

«Kan statsråden svare på kor mykje eit liggjedøgn på barselavdeling kostar, og kva Helse Bergen årleg vil spare på å kutte ansvaret med tre liggjedøgn for kvinner/barn, og kan statsråden forklare kvifor regjeringa ikkje grip inn og sikrar kommunen sine interesser?»

Avgiftsøkninger

Trygve Slagsvold Vedum mener at samarbeidet mellom de tre partiene som nå er i regjeringsforhandlinger har gitt seg merkelige utslag i avgiftspolitikken.

- Hver høst dukker det opp nye avgifter som setter arbeidsplasser i fare; plastposeavgift, flyseteavgift og nå sist en 83 prosents økning i avgiften på sjokolade- og sukkervarer.

- Vi utfordrer finansministeren til å fremme forslag om endring i avgiftspolitikken for å redusere grensehandelen og gi norsk næringsliv bedre og mer forutsigbare rammevilkår.

Momsøkninger

Sp-lederen peker på at det samme gjelder reiselivsbransjen.

- Unike overnattingssteder som for eksempel Hotell Jeløy Radio, der regjeringsforhandlingene foregår, har fått 50 prosent momsøkning i løpet av to år.

- I statsbudsjettet for 2016 økte samarbeidspartiene reiselivsmomsen fra åtte til 10 prosent, og fra nyttår til 12 prosent, noe som rammer hardt. Vi utfordrer finansministeren til å svare på om reiselivsnæringen må belage seg på ytterligere økning i momssatsen, sier Vedum.

Tydeligst

Han poengterer at Senterpartiets mål hele tida er å være det tydeligste opposisjonspartiet.

- Det var vi uten tvil i forrige stortingsperiode. Og det skal vi fortsette å være, sier Trygve Slagsvold Vedum.

PS

Sp stiller også spørsmål om politireformen og om ny R19-trase gjennom Moss.