Tvinger Syria ut av Libanon

FN-utsending Terje Rød-Larsen skal ha fått tidsfrist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Terje Rød-Larsen er i øyeblikket i Syria for å tvinge president Bashar Assad til å trekke seg helt ut av nabolandet Libanon.


I ettermiddag kom meldingen om at Assa skal ha gått med på kravet.

- President Bashar Assad har forpliktet seg til å tilbakekalle alle syriske soldater og etterretningsagenter fra Libanon, heter det i en uttalelse fra Rød-Larsens.

Dette vil i så fall være i tråd med FN-resolusjon 1559. Resolusjonen ble vedtatt i fjor, og krever at alle syriske soldater straks skal trekkes ut av Libanon.

Tidsskjema

Ifølge nyhetsbyrået AP skal den norske FN-utsendingen ha klart å få Syria med på en tidsplan for tilbaketrekkingen av landets 14 000 soldater i Libanon.

Men Rød-Larsen vil ikke røpe noen tidsfrist.

- Jeg kommer tilbake til New York i neste uke. Da skal jeg gi FNs generalsekretær Kofi Annan flere detaljer om tidsplanen for en fullstendig syrisk tilbaketrekking fra Libanon.

TTILBAKETREKKINGEN ER I GANG: En buss med syriske soldater på vei ut av Libanon i morgentimene i dag. Foto: SCANPIX/AP
TTILBAKETREKKINGEN ER I GANG: En buss med syriske soldater på vei ut av Libanon i morgentimene i dag. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Terje Rød-Larsen møtte Syrias president i den nordlige byen Aleppo.

- Møtet var veldig konstruktivt. Jeg er oppmuntret av at president Assad forplikter seg til å gjennomføre hele resolusjon 1559.

Ut i to faser

Den syriske tilbaketrekkingen er allerede i full gang, etter at de to landenes presidenter tidligere i uka ble enige om en to-trinns tilbaketrekking.

En del av soldatene skal trekkes ut innen utgangen av mars, mens en dato for den endelige tilbaketrekkingen skulle avgjøres seinere, melder NTB.

Nå ser det altså ut til at Assad har gitt FN en slik endelig dato.

Økonomiske trusler

Rød-Larsens Syria-besøket var langt fra noen høflighetsvisitt.

FN-utsendingen har både USA, Egypt og Den arabiske liga i ryggen i kravet om at Syria trekker seg helt ut av Libanon.

Dersom president Assad hadde motsatt seg kravet, ville det internasjonale samfunnet true med å brekke ryggen på landets økonomi, og sørge for at landet blir politisk isolert.

Rød-Larsens framstøt er et av de hardeste utspill mot Syria i moderne historie.

I SYRIA: FNs spesialutsending Terje Rød-Larsen.