Tvinges bort fra mamma

OLTEDAL (Dagbladet): Den amerikanske barnefaren har verken skrevet under på farskapet eller betalt bidrag for sin halvnorske sønn. Likevel blir Nina Brathetland (31) tvunget til å sende treåringen til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sorenskriver Thor Næsheim i Sandnes namsrett mener at Brathetland bortførte sin egen sønn da hun tok ham med hjem til Norge i mai.

- Forferdelig

Dette til tross for at hun hele tida har vært eneforsørger for treåringen, og at sønnen ikke har noen rettslig far.

- Dette er forferdelig. Nå blir jeg tvunget til å bruke alle pengene mine på å dra tilbake til USA, sier Brathetland, som ble dømt til å betale mannens advokatutgifter på 43000 kroner.

Kvinnen bodde i USA i fem år, og var sammen med en amerikansk DJ i drøyt ett av dem.

- Faren har ikke fylt ut papirer på noe som helst, fordi han ikke ville betale bidrag, sier Brathetland.

Namsretten har lagt til grunn at den kriminelt belastede amerikaneren er en «antatt far» etter amerikansk lov, og at han hadde jevnlig kontakt med sønnen de siste månedene før Brathetland dro tilbake til Norge. Slik retten tolker Haag-konvensjonen, kan han dermed forby Brathetland å dra utenlands med sønnen.

- Brøt avtale

- Sorenskriveren i Sandnes har gjort nyvinninger i amerikansk rettspraksis, slik at en ugift norsk kvinne ikke kan dra tilbake til sitt hjemland med sønnen sin. Det er enestående, sier kvinnens forsvarer, Viktor Westlye.

Amerikanerens advokat, Helge Lochner, mener at Brathetland brøt en avtale hun hadde med sin tidligere samboer. Moren skal ha lovet å komme tilbake etter ferien i sommer, noe Brathetland for øvrig bestrider.

- Når hun ikke kom tilbake, er dette bortføring i henhold til Haag-konvensjonens bestemmelser, hevder Lochner.

<B>FORTVILET: </B>Nina Bratheland er fortvilet over å måtte dra til USA med sin tre år gamle sønn, slik barnets kriminelle far krever.