Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvinges bort fra yrkesfag

Elever som vil gå på yrkesfag blir tvunget inn på teoretiske fag i den videregående skole. Årsaken: Allmennfag er billigere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Lene Ellefsen Gjervik (16) var en av 15819 som sto uten en plass i den videregående skolen etter første inntak. Hun ville gå på helse eller formgiving. Nå blir det allmennfag. Også andrevalgene hennes, hotellfag og helse- og sosialfag, har fulle klasser. I går var hun på opptaks-kontoret i Hordaland for å se om det likevel fantes en skoleplass. Det gjorde det - på allmennfag.

- Det blir nok bra

- Det går vel greit. Men jeg hadde ikke tenkt på allmennfag. På opptakskontoret fikk hun snakke med av Nils Skavhellen, som mente at hun ikke hadde tenkt nok igjennom valget av formgiving. - Så det blir nok bra på allmennfag også, sier Skavhellen. I Hordaland koster en allmennplass 337793 kr, mens en plass på yrkesfag koster myndighetene 485061 kr. Skolemyndighetene sparer altså over 100000 på å plassere Lene på allmennfag. - Vi vil be regjeringen om å passe på at fylkene ikke oppretter nye allmennklasser fordi det er billig, men gir elevene det tilbudet de ønsker, sier Vidar Bjørnstad, som sitter i utdanningskomiteen for Arbeiderpartiet. - Det er stort behov for helsearbeidere i arbeidslivet, og unge står i kø for å komme inn på dette faget, men får ikke plass. Sånn kan vi ikke ha det, sier Bjørnstad.

Mister lysten på skole

Den situasjonen Lene har havnet i, gjør at hun har mistet lysten til å gå på skole. Flere av vennene hennes har tenkt å ta et friår fra skolebenken. - Jeg lurte også på det, men fikk ikke lov av mor, sier hun.

GLEDER SEG IKKE: Lene Ellefsen Gjervik i Bergen søkte et yrkesfag, men må gå allmennfag i stedet. Nils Skavhellen på opptakskontoret tror det blir greit.