Tvinges fra prestegard

TROMSØ (Dagbladet): Kirken presser bonde Roald Bøstein (49) og familien bort fra Bø prestegard i Vesterålen. En bitter Bøstein føler seg lurt av biskop og departement, han orker ikke være leilending under kirkemakt lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bøstein har forpaktet garden i 27 år, han overtok etter sin far. Kirkens øverste myndighet krever at presten fortsatt skal disponere hovedhuset, mens de som går i fjøset må bo lenger unna og pendle til garden.

Det er tungvint, umoderne og i tillegg i strid med løfter gitt av departementet. Bøstein kan nemlig vise til et brev fra departementet datert 15. mars 1993, der det klart loves at presten skal flytte til en annen bolig. Dagbladet har kopi av brevet.

- Er ikke et så klart løfte fra staten noe verdt? spør familien Bøstein. Statsråd Jon Lilletun har omgjort departementets vedtak med denne begrunnelsen:
- Prosten og biskopen hadde motforestillinger mot å bryte den langvarige kirke- og kulturhistoriske tradisjon i Bø med at presten bor på kirkestedet. Etter en samlet vurdering har departementet besluttet at presteboligen i Bø skal beholdes, skriver Jon Lilletun.

Kommunen krever møte

Aller helst vil bonden kjøpe bruket og drive moderne gardsdrift. Men Kirken tviholder på en gammel rett som gjør bonden til en maktesløs husmann under biskopens myndighet.
- Han har bygd opp denne garden og burde fått overtatt. Det er veldig lenge siden det var naturlig at presten satt på garden, sier ordfører Viggo Johnsen i Bø. Han ba i går om et møte med departementet for å sikre videre drift av en viktig gard i kommunen.

Roald Bøstein har skrevet brev til både statsråd Lilletun og biskop Øystein Larsen i Sør-Hålogaland. Nå flytter han med kone og tre barn til Telemark, de har gitt opp kampen mot kirketoppene.

Kona har fått jobb sørpå, men Roald Bøstein sier han er psykisk nedbrutt og ikke orker tanken på annet arbeid nå.

Nei til Judas-penger

Departementet vil kjøpe ham ut for 250000 kroner. Bonden føler det er Judas-penger som det stinker av.

- Jeg tar ikke imot pengene. Jeg har reist bygninger, anlagt veier og opparbeidet verdier for 1,5 millioner kroner. Det er fryktelig bittert å se at vi taper alt, vi har ingen ting igjen. Vi forlater vårt livsverk, forteller Bøstein. Hans kone Liv Mari er soknediakon i menigheten, og menighetsrådet har støttet dem.

Roald Bøstein sier at erfaringene med Kirkens ledere har gjort ham likegyldig i forhold til sin tro.
Lokalsamfunnet slår ring rundt familien. De har samlet underskrifter og krevd at Kirken tilpasser seg den moderne tid og gir slipp på garden.

Det har ikke nyttet. Biskop Øystein Larsen var i går på hjemvei fra et prestemøte i Finland og ikke tilgjengelig for kommentarer til Dagbladet. I et ferskt brev til Bøstein gir biskopen familien lite håp om å få overta garden.

Roald Bøstein har stemt Kristelig Folkeparti siden 1969. Han har gitt beskjed om at hans medlemskap kan strykes.