Tvinges til å flytte hver dag

JÆREN (Dagbladet): Et døgn bor de på én gård - det neste på en annen. Landbruksbyråkratiet har tvunget familien Grødem til å være på flyttefot året rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ene kvelden pakker mor Hanne og pappa Odd Grødem og deres fem barn snippeskene og flytter ut fra den staselige eneboligen sin på gården utenfor Bryne på Jæren. De kjører sju kilometer og pakker ut i en trekkfull leilighet på 33 kvadratmeter i en fløy av våningshuset på den andre gården. Neste kveld flytter de tilbake.

Et stivbeint landbruksbyråkrati krever at de må leve slik.

- Hull i hodet. Det er fryktelig slitsomt å være på flyttefot hele tida, sier familien.

Ungene får ikke slått seg til ro noen steder. Hele tida er det oppbrudd.

Odelsbarn x 2

Problemet er at Hanne og Odd ikke bare er ektefeller, de er også odelsbarn på hvert sitt gårdsbruk. Familien har overtatt bruket som Hanne er arving til, men boligen deres står på gården til Odds foreldre.

Der kan de imidlertid ikke bo fast, da mister de produksjonsstøtten til den andre gården - den de skal leve av. Uten støtte må de legge ned og finne noe annet å gjøre.

Byråkratiet forlanger at de må bo på den gården de driver minst 50 prosent av tida.

- Vi har anket avgjørelsen og skrevet brev til landbruksministeren. Slik som dette kan vi ikke leve over tid. Men byråkratiet ser bare forskriftene, ikke ansiktene til menneskene som rammes, sier Odd Grødem.

De kunne formelt ha valgt å bo seks måneder på hvert sted, men av hensyn til barnas skolegang og vennekrets, samt den elendige standarden på leiligheten, føler de seg tvunget til å være i eneboligen så ofte som mulig.

Fører loggbok

Hans foreldre driver fortsatt gården der eneboligen deres står. Odd og Hanne skal overta driften også her, men først når Odds foreldre blir pensjonister om noen år.

Odd og Hanne fører nøyaktig loggbok over hvor de overnatter, slik at de kan dokumentere at de bor på driftsgården mer enn halve året.

- Ungene blir møkkleie av all flyttingen. De har sin skole i nærheten av der vi har eneboligen, der har de sine fritidsaktiviteter og alle sine venner. Det er pyton å leve slik.

Det blir også fort gnisninger når den store familien skal utfolde seg i leiligheten på drøye 30 kvadratmeter. Er det styggvær ute, og ungene må være innendørs, blir temperaturen fort høy.

Landbruksmyndigheten i Time kommune har gått inn for dispensere fra regelverket. Men på fylkesnivå er holdningen beinhard, byråkratene har ikke engang tatt seg tid til å dra ut på Jæren for å sette seg inn i familiens situasjon.

- Landbrukspolitikken i dag tar nettopp til orde for effektivisering og stordrift. Vi møter veggen fordi vi overtok feil gård først, sier Hanne og Odd Grødem.

De vil ikke gi opp og setter nå sin lit til sentrale landbruksmyndigheter. Familien vil gjerne leve som andre, ha et hjem hvor de kan trives, skape trygghet og ro for ungene, som er i alderen fra ett til tolv år.

- Det er komplett umulig så lenge vi må bytte bolig hver dag, sier Hanne og Odd Grødem.

<B>VEKSELBRUK:</B> Hver dag tar de med seg et lite flyttelass og drar mellom eneboligen og leiligheten - Hanne og Odd Grødem og ungene Torgeir (13), Torstein (11), Kjetil (8), Bjørnar (4) (minstemann Håvard, 16 mnd. var ikke tilstede).
<B>PÅ FLYTTEFOT: Familien Grødem foran eneboligen.