-  Tvinges til å flytte

Cecilie (20) har en mental alder på 5 år, og leker godt med fostersøstrene Frida (5) og Lars (7). Men nå tvinges den multihandikappede jenta til å flytte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AURSKOG-HØLAND (Dagbladet): -  Vi vil så gjerne gjøre denne jobben for Cecilie. Vi vet hva som fungerer for henne, og hva som må til for at hun skal ha det bra. Men nå blir vi nærmest tvunget til å gi fra oss ansvaret for henne, sier fostermor Elisabeth Mathisen.

Cecilie lider av dystrophia myotonica, en muskellidelse som rammer ansiktet, underarmene og leggene. I tillegg er hun psykisk utviklingshemmet, med en mental alder på fem år. Hun lider også av cerebral parese, grå stær, og er blind på det ene øyet.

-  Noen gode år til

De sju siste åra har hun bodd i fosterhjem hos familien Mathisen i Aurskog-Høland utenfor Lillestrøm. Etter mange tunge år inn og ut av sykehus har hun nå begynt å blomstre opp sammen med fostersøsknene Frida (5), Lars (7) og Fredrik (12).

FAKTA

Cecilie

Cecilie var under barnevernets omsorg og i fosterhjem til hun fylte 18. Hun har bodd hos fosterfamilien etter dette, under såkalt ettervern, som kan vare inntil hun er 23 år. Stovner bydel i Oslo (som Cecilie opprinnelig kommer fra) tilbød Cecilie en omsorgsbolig, men familien ønsket at hun skulle bli boende.Omsorgslønn betales av kommunen. Men i henhold til sosialtjenesteloven får kommunen statlig støtte for å ha en person i en omsorgsbolig eller institusjon.

-  Ungene drar henne med seg, og de trives veldig godt sammen. Hun elsker å være med andre, og hun blomstrer når de leker, forteller Elisabeth.

-  Det er først de fire siste åra Cecilie har begynt å få et god liv. Vi ønsker at hun skal få noen år til i et ordentlig hjem, og at hun skal slippe å begynne helt på nytt igjen et annet sted, sier Elisabeth.

Trenger mye stell

For snart kan det bli slutt på lekingen med fostersøstrene.

Etter at Cecilie ble 20 år, ønsket nemlig kommunen å flytte henne fra fosterhjemmet til en omsorgsbolig med døgnbemanning.

Cecilies avdøde biologiske mor var bosatt i Stovner bydel i Oslo. Bydelen hadde tidligere omsorgsansvaret for Cecilie, og hun fikk tilbud om en omsorgsbolig der.

Men i forrige uke ble det avgjort hos Fylkesmannen i Akershus at det er Aurskog-Høland som har ansvaret for Cecilie, og der er det i dag ikke etablert noe tilbud for henne.

Familien har derimot fått tilbud om 20 timers omsorgslønn i uka fra Aurskog-Høland kommune, vesentlig mindre enn støtten familien fikk fra barnevernet.

Tilbudet har familien klaget inn til Fylkesmannen, der de har fått beskjed om at det vil ta fra sju til åtte måneder å behandle saken.

I mellomtida får de ikke utbetalt noen støtte, og det har stilt familien i en svært vanskelig økonomisk situasjon.

-  Cecilie er ofte småsjuk, og trenger mye stell. Derfor er det umulig for oss begge å jobbe mens hun bor her. Vi fikk god støtte fra barnevernet, men nå har vi ansvaret for et multihandikappet barn uten at vi får noen støtte for det. Vi lever på et eksistensminimum, og det går ikke særlig lenger, sier Elisabeth.

-   Helsemessig forverring

Cecilies hjelpeverge, Marie Borthen, kjemper nå for at hun kan bli boende.

-  Hun har hatt en god og uventet positiv utvikling her. Legen hennes mener også at flytting kan føre til en helsemessig forverring for henne, mener hjelpevergen.

Det vil også spare samfunnet for store kostnader å la Cecilie bli boende.

-  Det vil koste omtrent 410 000 kroner årlig hvis hun blir boende, mens en plass i omsorgsbolig koster fra 800 000 og oppover. Jeg kan ikke forstå at det offentlige ønsker en slik løsning, sier familiens advokat Rikke Lassen.

-  Tilfredsstillende tilbud

Aurskog-Høland kommune avventer klagesaken hos Fylkesmannen.

-  Vi har behandlet familiens søknad på lik linje med andre søknader. Tilbudet de har fått er tilfredsstillende i forhold til behovet deres, sier Martin Oppegaard.

-  Vil ikke det offentlige spare store summer ved at Cecilie kan få være der hun er?

-  Det er svært vanskelig å kommentere uten at vi har beregnet summene. Det vil bli noe dyrere i en omsorgsbolig, men vi tror det regnestykket kan regnes på flere måter.

FLYTTES: Cecilie (20), Frida (5) og Lars (7) leker godt sammen, men familien får ikke støtte for å ha henne boende, og det kan tvinge henne til å måtte flytte.