Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sendes ut av Norge:

Tvinges til å forlate familien

Camilla tjente ikke nok på papiret til at ektemannen Jean Carlos kunne få bli i Norge. Nå vet han ikke når han får se familien sin igjen.

UTVIST: Jean Carlos fra Cuba har ikke vært ulovlig i Norge, men hans norske kone har 90.000 for lite i inntekt til at han får oppholdstillatelse. Nå må han reise fra både kona og deres 9 måneder gamle datter. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

- Jeg vil helst ikke snakke om det fordi jeg er redd for å begynne å grine. Og hvis jeg begynner å grine, så er jeg redd for at jeg ikke klarer å stoppe, forteller Camilla Smaaskjær Wold.

Camilla møtte kubanske Jean Carlos Nardo Ruiz på ferie på Cuba i 2017. Og det var kjærlighet ved første blikk.

I dag er de gift og har en ei datter på ni måneder. I tillegg har Camilla en sønn på 7 år fra et tidligere forhold.

I fjor sommer ble Jean Carlos med hjem til Norge på Schengen-visum.

Kort tid etter fant de ut at Camilla var gravid, og de søkte om familiegjenforening. I sommer fikk de avslag på søknaden.

Paret klagde på forslaget, men forrige uke var Jean Carlos nødt til å forlate Norge og sin lille familie.

Kubanere må få tillatelse fra myndighetene til å forlate øya, og dersom de er borte for lenge kan de risikere å ikke få komme tilbake. Paret frykter at han også kan risikere å få et stempel i passet når han kommer tilbake, som gjør at man aldri får lov til å forlate øya igjen.

Da han reiste til Norge tok han permisjon fra jobben, men har vært borte lenger enn det han meldte fra om. Familien vet ikke hva som vil skje når han lander i Cuba.

I Cuba ble reglene for inn- og utreise endret i 2013, og kubanere kunne søke om å reise ut av landet i opptil to år. Jean Carlos søkte bare om tre måneder siden han bare hadde Schengen-visum.

Dro til Cuba

GIFT: Jean Carlos og Camilla giftet seg i 2017. Foto: Privat
GIFT: Jean Carlos og Camilla giftet seg i 2017. Foto: Privat Vis mer

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken. Kjærlighetshistorien mellom Camilla og Jean Carlos begynte da en kompis av Camilla kom hjem fra ferie på Cuba.

- Vi så på bilder fra ferien da jeg fikk øye på denne vakre mannen her, sier hun og ser på ektemannen sin.

Som en spøk foreslo Camilla å ringe han: «Hey! It's Camilla calling from Norway».

Etter det møttes de på Cuba, ble forelsket og giftet seg jula 2017.

Mens Camilla og sønnen besøkte øya sommeren etter, forsøkte de å få et visum så Jean Carlos kunne bli med hjem til Norge.

Men det var ikke lett.

- Du må sende invitasjon og legge ved passpapirer, og han måtte legge ved papirer på at han har et sted å bo. I tillegg måtte han få permisjon fra jobb. Alt dette fordi myndighetene er livredde for at han ikke skal komme tilbake.

Men det ordnet seg, og i august 2018 ble Jean Carlos med tilbake til Norge, i tid før skolestart for sønnen til Camilla. Sønnen har fått et nært forhold til stefaren, og han har lært seg flytende spansk etter turene til Cuba.

Forsørget familien på studielån

Da paret kom til Norge i fjor var Camilla på sitt siste år som sosiologistudent. Dermed forsørget hun hele familien ved hjelp av stipend og studielån.

Det hevder hun at har gått helt fint.

- Vi har ikke levd i luksus, men det har aldri vært sånn at jeg har slitt med å betale en strømregning, eller hatt mangel på mat.

I løpet av perioden fra de leverte søknad om familiegjenforening i januar til de fikk avslag i juni, fødte Camilla en datter, skrev bacheloroppgave og tok flere eksamener for å bli ferdig med utdannelsen. Hun tok dermed ikke ut mammapermisjon.

Siden det har vært usikkert om Jean Carlos kunne få bli eller om hun måtte passe på to barn alene, sier Camilla at hun ikke har hatt mulighet til å skaffe seg en jobb.

DATTER: Paret har en ni måneder gammel datter. Nå er det ingen som vet når far og datter vil treffe hverandre igjen. Foto: Amanda Strand Askeland / Dagbladet
DATTER: Paret har en ni måneder gammel datter. Nå er det ingen som vet når far og datter vil treffe hverandre igjen. Foto: Amanda Strand Askeland / Dagbladet Vis mer

Manglet 90 000 kroner

I brevet fra UDI som Dagbladet har fått se, står det at årsaken til avslaget var at kravet om framtidig inntekt ikke var oppfylt.

Kravet til framtidig inntekt er på litt over 260 000 kroner, mens Camilla har forsørget familien på hennes inntekt på 174 000 kroner. For å sikre seg en inntekt det neste året meldte Camilla seg opp til et årsstudium i historie.

Likevel mangler hun en 90 000 i inntekt for å oppfylle kravet, slik at Jean Carlos kan få bli.

- Jeg skulle ønske de kunne gitt oss en sjanse til å prøve å få en jobb. Jeg hadde skjønt det om hvis jeg hadde fått støtte av Nav eller sosialkontoret, og ikke kunne forsørge meg selv og familien. Men jeg har hele tiden betalt og forsørget oss med det jeg hadde, sier hun og fortsetter:

- Hvordan kan de si nå som jeg skal ut i arbeid at jeg ikke kan forsørge oss? Jeg har jo klart det nå i 14 måneder som student, så hvorfor skal jeg ikke klare det med en jobb?

«Vi viser videre til at kontakten mellom deg og barnet ditt i Norge kan opprettholdes og videreutvikles gjennom familiebesøk og bruk av alminnelige kommunikasjonsmidler», heter det i UDI sin vurdering.

- Det er utrolig dårlig internett på Cuba og seks timer forskjell. Det er dyrt å ringe for han. Skype og FaceTime er så å si umulig. Det blir bare stillbilder med lyd som henger etter, sier Camilla.

SISTE DAG: Et siste bilde før Jean Carlos reiste tilbake til Cuba. Foto: Privat
SISTE DAG: Et siste bilde før Jean Carlos reiste tilbake til Cuba. Foto: Privat Vis mer

- Kan være inngripende

De klagde til Utlendingsnemnda (UNE), i håp om å få endret vedtaket, men fikk nytt avslag i oktober.

UNE kan gjøre unntak fra kravet om inntekt når «særlig sterke menneskelige hensyn» tilsier det.

- Det virker ikke som de har tatt menneskelig hensyn, fordi de knuser to barn. Det er helt sikkert. De ville heller ikke gi utsatt iverksettelse, så vi i hvert fall kunne hatt en jul sammen, sier Camilla.

I UNEs vurdering heter det: «Det er ikke opplysninger i saken om at referansepersonen ikke kan gi barna tilstrekkelig omsorg alene. Det er heller ikke opplysninger om at parets felles barn har et særlig behov for å ha begge foreldrene til stede, ut over det som gjelder for barn generelt.»

Avdelingsleder i UNE, Ingun Marie Halle, sier til Dagbladet at de er klar over at deres vedtak om endelig avslag er inngripende for de familiene det gjelder.

- Like fullt er UNEs samfunnsoppdrag å fatte riktige avgjørelser i tråd med norske regler. Det har vi gjort også i denne saken.

Hun sier at det vil kreve en formue av en viss størrelse for å kunne gjøre unntak etter denne bestemmelsen i utlendingsforskriften.

- Det at familiemedlemmet i Norge selv mener det er åpenbart at hun kan forsørge seg selv og søkeren, er ikke tilstrekkelig for å gjøre unntak.

At Jean Carlos kan risikere å ikke komme ut igjen av Cuba, er heller ikke noe som kan iverksette et unntak.

- Jean Carlos har fått avslag på søknad om familieinnvandring fordi ektefellen ikke tjener nok, som er et krav for denne type tillatelse. At det kan være upraktisk eller vanskelig å fremme nye søknad på et seinere tidspunkt, er ikke grunn til å gjøre unntak fra inntektskravet, sier Halle i UNE.

- Uheldig

Advokat Félix Olivier Helle i Humlen Advokater, er spesialisert i utlendingsrett. Han sier at UNEs vurdering av Camillas inntekt er etter hans syn i tråd med regelverket, og at underholdskravet i familiegjenforeningssaker praktiseres strengt.

- Dersom det er en reell risiko for at Juan Carlos aldri får anledning til å kunne reise til Norge eller andre tredjeland for å utøve familieliv i framtida, er det imidlertid uheldig at dette ikke har blitt vektlagt eller hensett ved UNEs vurdering.

Advokaten til Camilla og Jean Carlos, Chamkor Singh, sier til Dagbladet at neste steg er å ta det videre til tingretten, men at det ikke er aktuelt per nå.

Camilla forteller at grunnen til det er at hun ikke har råd til å ta det videre til en rettssak.

PAPPA: Ifølge UDI kan Jean Carlos opprettholde kontakten med barnet sitt via «alminnelige kommunikasjonsmidler», men på Cuba er det dårlig internettilgang og dyrt å ringe. Foto: Amanda Strand Askeland
PAPPA: Ifølge UDI kan Jean Carlos opprettholde kontakten med barnet sitt via «alminnelige kommunikasjonsmidler», men på Cuba er det dårlig internettilgang og dyrt å ringe. Foto: Amanda Strand Askeland Vis mer

De siste dagene

Dagbladet møter familien på fire på et hotell i Oslo i starten av desember. Det er her de har tilbrakt de siste dagene sammen før Jean Carlos reiser fra Norge. De vet ikke når de sees neste gang.

- Jeg er veldig trist. Jeg vil ikke splittes fra kona og barna mine. Jeg har ikke jobb å gå til på Cuba. Situasjonen der er ganske dårlig nå, og det er matkrise der, forteller Jean Carlos.

Han skulle egentlig reist kvelden før, men hadde en feil i passet så han måtte bli til dagen etter.

- Altså nå håper jeg egentlig at vi bare finner en billett. For jeg vil ikke sette oss i en situasjon som gjør at vi gjør noe ulovlig. Alt vi har gjort til nå har vært gjort riktig, sier Camilla.

De prøver å holde humøret oppe for barnas skyld.

- Vi prøver å være blide og hyggelige, selv om vi sitter med en stor klump i brystet. Jeg har jo lyst til å begynne å grine hele tiden, det merker jeg på han også, sier Camilla og ser på ektemannen.

Dagbladet har vært i kontakt med Camilla etter at Jean Carlos dro. Hun forteller at han nå er hos sin mor på Cuba, og at han inntil videre ikke har fått stempel i passet.