Tvinges til å godta sprekker

Norske myndigheter har tvunget landets feiere til å godkjenne sprekker i Leca-pipene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både norske og utenlandske fagfolk mener pålegget er galskap.

I 1992 fikk AS Norsk Leca en velsignelse fra Sintef NBL på at mindre sprekker i piperørene ikke er brannfarlig. Deretter sørget norske myndigheter for at Leca-pipa i dag er den eneste pipetypen som er godkjent med sprekker.

- Det ble lett sprekker i Lecas betongftringer. Sprekkene kom fort, og ble et kjempeproblem. Utrolig mange piperør fikk disse sprekkene. Behovet for å få avklart om sprekkene var farlige tvang seg fram. Det ble et økonomisk spørsmål, sier forsker Øyvin Brandt ved Sintef NBL, Norges branntekniske laboratorium.

Brandt kjenner ikke til samme type sprekkdannelser i andre skorsteinsrør enn Lecas.

Velsignet Leca

Leca-pipa sprekker under de høye temperaturene vedfyringen gir. Leca, som har livstidsgaranti på skorsteinen sin, satt plutselig med tallrike krav fra sinte forbrukere i fanget.

Sintef NBL ble Norsk Lecas reddende engel.

8. desember 1992 sendte Direktoratet for brann- og eksplosjonsvern (DBE) et pålegg til landets brannsjefer om at feierne må se mildere på sprekker i piperørene.

Tvinges til å godta sprekker

DBE-pålegget er tuftet på to brev fra Sintef NBL hvor forskningsinstituttet hevder å inneha tilstrekkelig informasjon som tilsier at sprekker i elementskorsteiner ikke er brannfarlig. Dette føler Sintef seg kompetente til å si allerede i 1992, til tross for at Sintef først i 1997 - fem år seinere - legger fram sin rapport «Sprekker i innerftringer på tresjikts elementpiper - undersøkelser med hensyn til vurdering av fremtidig brannrisiko og funksjon».

- Jeg er helt enig i at denne rapporten burde ha kommet tidligere, sier direktør Jan Halstensen i Optiroc Leca.

Det er 1997-rapporten som fastslår at sprekker på mindre enn to millimeter ikke er farlige. Norsk Leca selv finansierte forskningen, og Arne Monsen i Leca satt som sekretær i styringskomiteen for prosjektet.

- Jeg ble bedt om å være sekretær, forklarer Monsen.

- Vi oppdaget jo at disse pipene sprekker, og skrek høyt om dette. Selv i folkeskolefysikken lærer man at sprekker utvider seg under oppvarming. Men Leca gikk til Sintef, og Sintef ga oss et brev som sa at sprekker på inntil 2 millimeter må aksepteres. Og da må vi bare akseptere det, selv om det strider mot det vi har lært som fagfolk. Vi får nå ikke lov til å be folk utbedre slike sprekker, sier feiermester Finn Throndsen i Oslo. Han har 40 år i feierfaget, og kjenner til en mengde eksempler der elementpipene har skapt store problemer:

- Folk klagde hele veien. Det var jo ingen trekk i dem. Ikke bare sprekkene, men utettheten som er i det porøse materialet, gjør at de trekker falsk luft hele veien, som et gjennomhullet sugerør. Når de er så utette, kan jo folk bli gassforgiftet i sine hjem. Det blir som et utett eksosanlegg inne i huset, sier Throndsen.

Han sier at mange i feiervesenet føler seg umyndiggjort, og at deres faglige vurderinger har blitt skjøvet helt til side når det kommer til den spesielle pipetypen.

- Vi har aldri fått aksept for våre meninger. Hver gang vi påpeker en fare, blir vi avkrevd dokumentasjon for påstanden. Og da må det testes. Leca har selv betalt Sintef for å teste sprekkene, og har fått et resultat som passet dem veldig bra. Flere steder har feiermestrer blitt uglesett og fått klar beskjed om å holde kjeft når de har prøvd å rope varsku, sier Throndsen.

Dårlig smak i munnen

- Prøveresultatene er ikke kjøpt og betalt av Leca. Vi selger ikke konstruerte fakta, sier forsker Øyvin Brandt ved Sintef NBL, men legger til:

- Leca fikk en velsignelse på at sprekker på mindre enn 2 mm kan aksepteres. Men jeg skjønner veldig godt at det er vanskelig for feiervesenet og brannvesenet å avgjøre om sprekken er kritisk eller ikke. Dette har skapt mye frustrasjon. Jeg har full sympati for at feierne og brannvesenet føler seg på gyngende grunn når de skal vurdere fyringsforbud, sier Brandt.

Han vedgår at det var med en dårlig smak i munnen at forskningsinstituttet gikk god for at sprekkene i Leca-pipas innerrør er uproblematiske:

- Det er grunn til å tro at sprekkene utvider seg når det blir varmt. I de to millimeterne ligger det en sikkerhetsmargin. Men det vi ikke har oversikt over er om det er store individuelle forskjeller i sprekkutvidelse, og det er jeg ikke komfortabel med. Man blir fanget av sakligheten i prøveresultatene. Vi har ikke funnet at små sprekker innebærer en sikkerhetsrisiko.

OPPRØRT FEIERMESTER: Feiermester Finn Throndsen i Oslo reagerer kraftig på at myndighetene tvinger feierne til å godkjenne sprekker i innerrøret på gamle elementskorsteiner som feierne sjøl mener er farlige.