Barnevern og politi

Tvinges til å granske tvangshenting

13-åringen ble dratt gråtende vekk fra familien i håndjern, uten at fylkesmannen tok affære. Nå blir tilsynsmyndigheten pålagt å granske hendelsen.

TVANG: Her blir den 13 år gamle jenta motvillig hentet av uniformert politi, etter at hun nektet å dra fra familiehjemmet og tilbake på en institusjon. Foto: Privat
TVANG: Her blir den 13 år gamle jenta motvillig hentet av uniformert politi, etter at hun nektet å dra fra familiehjemmet og tilbake på en institusjon. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Vi har nå bedt fylkesmannen om å åpne tilsynssak. Ut i fra hvordan saken ser ut, mener vi det er riktig, sier avdelingsdirektør Børge Tomter i Statens helsetilsyn til Dagbladet.

De ulike fylkesmannsembetene svarer til Statens helsetilsyn som overordnet tilsynsmyndighet.

Håndjern

I høst skrev Dagbladet at Sivilombudsmannen gransker det aktuelle fylkesmannsembetet som nektet å undersøke den brutale tvangshentingen av ei 13 år gammel jente som fant sted 3. april i år.

Til tross for at både barnevern og politi visste at 13-åringen bærer på traumer etter overgrep hun tidligere er blitt utsatt for, ble hun dratt gråtende bort fra familien sin i håndjern.

Dette fordi hun nektet å bli med tilbake til institusjonen hun bor på etter samvær med sin familie.

20. oktober skrev Dagbladet at også Statens helsetilsyn har bedt om en redegjørelse fra fylkesmannen om hvorfor de unnlot å åpne tilsynssak.

Av hensyn til jentas anonymitet har Dagbladet valgt å ikke fortelle hvilket fylkesmannsembete det dreier seg om.

- Helt utrolig

Etter redegjørelse fra fylkesmannen, har altså Helsetilsynet nå konkludert med at fylkesmannen likevel må åpne tilsynssak, noe tilsynsmyndigheten avslo 20. mai i år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.