Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Barnevern og politi

Tvinges til å granske tvangshenting

13-åringen ble dratt gråtende vekk fra familien i håndjern, uten at fylkesmannen tok affære. Nå blir tilsynsmyndigheten pålagt å granske hendelsen.

TVANG: Her blir den 13 år gamle jenta motvillig hentet av uniformert politi, etter at hun nektet å dra fra familiehjemmet og tilbake på en institusjon. Foto: Privat
TVANG: Her blir den 13 år gamle jenta motvillig hentet av uniformert politi, etter at hun nektet å dra fra familiehjemmet og tilbake på en institusjon. Foto: Privat Vis mer

- Vi har nå bedt fylkesmannen om å åpne tilsynssak. Ut i fra hvordan saken ser ut, mener vi det er riktig, sier avdelingsdirektør Børge Tomter i Statens helsetilsyn til Dagbladet.

De ulike fylkesmannsembetene svarer til Statens helsetilsyn som overordnet tilsynsmyndighet.

Håndjern

MAKTBRUK: Den 14 år gamle gutten har blitt hentet med makt av politiet gjentatte ganger. Ved en av anledningene kom politiet alene. Barnevernet var ikke tilstede. Video: Privat Vis mer

I høst skrev Dagbladet at Sivilombudsmannen gransker det aktuelle fylkesmannsembetet som nektet å undersøke den brutale tvangshentingen av ei 13 år gammel jente som fant sted 3. april i år.

Til tross for at både barnevern og politi visste at 13-åringen bærer på traumer etter overgrep hun tidligere er blitt utsatt for, ble hun dratt gråtende bort fra familien sin i håndjern.

Dette fordi hun nektet å bli med tilbake til institusjonen hun bor på etter samvær med sin familie.

20. oktober skrev Dagbladet at også Statens helsetilsyn har bedt om en redegjørelse fra fylkesmannen om hvorfor de unnlot å åpne tilsynssak.

Av hensyn til jentas anonymitet har Dagbladet valgt å ikke fortelle hvilket fylkesmannsembete det dreier seg om.

- Helt utrolig

Etter redegjørelse fra fylkesmannen, har altså Helsetilsynet nå konkludert med at fylkesmannen likevel må åpne tilsynssak, noe tilsynsmyndigheten avslo 20. mai i år.

Til tross for at advokaten til 13-åringens foreldre, Arnhild Skretting, mente at tvangshentingen av jenta innebar grove lovbrudd, fant ikke fylkesmannen grunn til å granske hendelsen nærmere.

Tilsynsmyndigheten argumenterte med at barnevernssaken fremdeles sto for rettsapparatet.

«Selve omsorgssaken er imidlertid ikke rettskraftig ennå og det er da lite hensiktsmessig å åpne tilsyn i saken (...) Det er da i realiteten en svært liten del av saken vi kan vurdere på nåværende tidspunkt», skriver fylkesmannen.

- Jeg synes denne argumentasjonen er helt utrolig. Fylkesmannens oppgave er, gjennom tilsyn, å sørge for at barn ikke blir utsatt for overgrep i offentlig omsorg. Fylkesmannen skal også sørge for at lover og regler blir overholdt, uttalte Skretting til Dagbladet 3. juni.

Pålegg

Fylkesmannen, som nå har fått pålegg fra Statens helsetilsyn om å granske tvangshentingen, sto på sin vurdering.

- Vi har grunngitt vår vurdering om å ikke åpne tilsyn, og har ikke noe å tilføye. Siden vi ikke har åpnet tilsyn og undersøkt saken, har vi ikke grunnlag for å kommentere saken nærmere, uttalte en leder hos det aktuelle fylkesmannsembetet.

Nylig ble også den bakenforliggende omsorgssaken avgjort i rettsapparatet. Lagmannsretten har bestemt at den unge jenta skal tilbakeføres til foreldrene sine.

- Som direktorat mener Statens helsetilsyn at barnevernet skal være forsiktig med å bruke politibistand. Det skal bare forekomme i unntakstilfeller, noe man nå skal se nærmere på i denne saken, sier Børge Tomter.

- Gledelig

Advokat Arnhild Skretting synes det er gledelig at Helsetilsynet nå beordrer tilsynssak.

- At vi behandler de svakeste blant oss på en human, riktig og skikkelig måte, er det som viser rettsstatens kvalitet. Traumatiserte barn skal ikke utsettes for nye overgrep i det «godes tjeneste», sier Skretting og legger til:

- Dersom tilsynsmyndighetene ikke passer på, hvem skal da passe på de svakeste blant oss. Det kan ikke være slik at Dagbladet må skrive om saken, før traumatiserte barn slipper å bli hentet med politibistand.