Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvinges til å hylle IS og spå dollarens kollaps

Det britiske gisselet John Cantlies navn knyttes til IS-propaganda.

 IS-GISSEL: Den britiske frilansjournalisten John Cantlie har vært i IS' fangenskap siden november 2012. Nå knyttes hans byline til en propagandaartikkel for IS.Foto: AP
IS-GISSEL: Den britiske frilansjournalisten John Cantlie har vært i IS' fangenskap siden november 2012. Nå knyttes hans byline til en propagandaartikkel for IS.Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske IS-gisselet John Cantlie knyttes til en artikkel i terrororganisasjonen IS' propagandamagasin Dabiq, skriver den britiske avisa Daily Mail.

Artikkelen hyller terrorgruppa, og spår dollarøkonomiens kollaps.

Cantlies byline Cantlies byline dukker opp i en såkalt spesialartikkel i Dabiq. Artikkelen kritiserer Vesten, spår dollarens kollaps og hyller terroristgruppa.
Han beskriver IS' beslutning om å innføre en egen valuta som smart.

Det er imidlertid ikke klart om Cantlie har noen rolle i produksjonen av denne artikkelen, eller om hans byline er satt på noe som andre har skrevet, skriver Daily Mail.

I tillegg til å varsle dollarens kollaps, betegner altså også artikkelen beslutningen om å opprette en egen myntenhet i Irak og Syra som et smart trekk.

Innfører egen valuta Ifølge artikkelen planlegger terrorgruppa å bruke gulldinarer og sølvdirhamer, som er en betalingsform som går tilbake til Mohammeds tid.

Dabiq er en del av IS' propagandaapparat, som omfatter produksjon av alt fra videoer av kampscener til mobilapper. De skal også ha hacket kontoer på sosiale media.

Terrorgruppa hevder at valuta basert på gull innebærer at den ikke mister verdi, og ikke vil være avhengig av en ustabil oljepris.

Fanget siden 2012 Cantle ble tatt til fange av IS-krigere i november 2012, sammen med den amerikanske journalisten James Foley. Foleuy ble seinere halshogd.

Cantlies familie har gjentatte ganger bedt de som har tatt ham til fange om å ta kontakt, slik at de kan drøfte løslatelse. På en video har Cantlie sagt at han har akseptert han kan bli halshogd.

Hans 80 år gamle far bønnfalt fra sin sykeseng IS om å sende hjem sønnen før han døde, men faren døde kort tid etter.

FARLIG JOBB: Frilansjournalist J ohn Cantlie sammen med en opprørssoldat i Aleppo i Syria før han ble tatt til fange av terrororganisasjonen IS. (Foto: AP)
FARLIG JOBB: Frilansjournalist J ohn Cantlie sammen med en opprørssoldat i Aleppo i Syria før han ble tatt til fange av terrororganisasjonen IS. (Foto: AP) Vis mer