Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tvinges til å nedprioritere skole og eldreomsorg

Kommunenes sentralforbund (KS) mener det en skandale dersom barnehagenormen innføres uten at det følger penger med.

BEMANNINGSNORM: Det er flertall på Stortinget for ny bemanningsnorm i barnehagene, men KS reagerer kraftig på at det ligger an til at den innføres uten at det følger penger med til kommunene. Illustrasjonsfoto: Jonas Frøland / NTB scanpix
BEMANNINGSNORM: Det er flertall på Stortinget for ny bemanningsnorm i barnehagene, men KS reagerer kraftig på at det ligger an til at den innføres uten at det følger penger med til kommunene. Illustrasjonsfoto: Jonas Frøland / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble det kjent at det er flertall på Stortinget for å innføre ny bemanningsnorm i barnehagene.

Fra 1. august i år skal det stilles krav om en voksen pr. tre barn i alderen 0-3 år, samt en voksen pr. seks barn i alderen 3-5 år.

Utdanningskomiteen gir barnehagene et år på å innfase normen.

Det følger derimot ikke noen penger med endringen. Kommunene må dermed ta pengene fra sine eksisterende budsjetter. Det får flere til å reagere skarpt.

- Skandale

Kommunenes sentralforbund (KS) mener det en skandale dersom det ikke kommer friske midler.

- Uten friske midler er dette et tvunget pålegg om å nedprioritere eldreomsorg og skole. Det kan vi med beste vilje ikke begripe at regjeringen mener, når en hører hva de sier, sier direktør for interessepolitikk i KS, Helge Eide.

Han viser til at pleie og omsorg samt skole, er de andre store postene som finansieres gjennom midlene kommunene disponerer over selv.

- Regjeringen har akkurat lagt fram det de kaller en stor kvalitetsreform for eldreomsorgen og så kommer dette. Dette er et eksempel på en uakseptabel overstyring av kommunene, sier Eide.

Håper på KrF

KS setter nå sin lit til KrF.

- Vi velger til det siste å håpe at stortingsflertallet er enige med oss. Det virker som KrF ikke har gått bort fra sitt primærstandpunkt, og det er maktpåliggende at de klarer å forhandle slik at pengene det medfører kommer på bordet, sier Eide.

De mener at etter nye krav til barnehagene, med bemanningsnorm og økt pedagogtetthet, vil det mangle én milliard kroner i 2021.

-Regjeringen regner litt forenklet framstilt, som om det er snakk om å lage én gigantisk barnehage midt i Norge. Men dette er en reform som gjelder hver enkelt barnehage og hver enkelt kommune. Det er skuffende at de fortsetter å opptre som om bemanningsnormen er fullfinansiert, etter at vi har dokumentert grundig at den ikke er det, sier han.

KrF også skuffet

KrF sikrer flertall for normen, men ifølge KrF-politiker Hans Fredrik Grøvan er de skuffet over at regjeringen ikke har lagt pengene på bordet.

- Regjeringen mener at kommunene skal finne disse pengene selv, men vi frykter at det går ut over andre kommunale oppgaver, sier Grøvan til Dagbladet. Han sier KrF vil ta med seg dette inn i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett med regjeringen.

Også Arbeiderpartiet er kritiske til finansieringen av normen.

- Regjeringen bedriver en oppsiktsvekkende ansvarsfraskrivelse når de ikke legger én eneste krone på bordet til flere voksne i barnehagen. De står i fare for å gjøre bemanningsnormen til en skrivebordsnorm, sier Ap's utdanningspolitiske talsperson Martin Henriksen.

- Mange oppfyller normen

Høyre avviser derimot kritikken.

- Vi ser en rekke kommuner som allerede både oppfyller bemanningskravet for barnehager, samtidig som de har en solid satsing på eldreomsorg og andre kommunale tjenester, sier første nestleder i utdannings- og forskningskomiteen Kent Gudmundsen (H).

Han mener dette viser at kommunene har rom i budsjettene.

Ifølge Gudmundsen de har beregnet kostnadene helt i tråd med veilederen som de er enige med KS om, og som også Arbeiderpartiet brukte da de var i regjering.

- Spørsmål om å prioritere

Kent Gudmundsen avviser at de har et teoretisk regnestykke, og sier de har forberedt kommunene på dette ved å lege inn penger til kommunene gjennom flere år.

- Det eksisterer kommuner som klarer dette fint, og det eksisterer også kommuner som ikke oppfyller normen, men samtidig går med store overskudd. Det er ikke tvil om at dette også er et spørsmål om å prioritere ute i kommunene, sier han.

- Kan du garantere at dette ikke vil gå ut over eldreomsorg og skole?

- Det er bare å se på de kommunene som har greit å satse på begge deler, det er viser at det er mulig å finne gode løsninger lokalt. Det oppfordrer vi kommunene til å jobbe videre med. Derfor er det også en overgangsordning der barnehagene får tid på seg til å få dette på plass.

- Kan KrF få gjennomslag for økte bevilgninger til normen?

- Utgangspunktet er at reformen er fullfinansiert. Komiteen på Stortinget har imidlertid bedt regjeringen se på etterslepsproblematikken for de private barnehagene, som får sin finansiering to år på etterskudd. Ellers vil selvsagt det som går på budsjett være en del av forhandlingene og helheten der.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media