Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tvinges til å passe kulturminner

Private eiere av fredede kulturminner raser mot Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stiftelsen Norsk Kulturarv plasserte i dag en diger seilbåt og ei trehytte foran Stortinget - i protest mot lovverket og politikken rundt norsk kulturminneforvaltning.


Kulturvernminnemeldingen
for fremtiden ble framlagt og debattert i Stortinget i dag, og endte med et vedtak hvor de årlige tilskuddene til fredede kulturminner i privat eie skal øke med gjennomsnitt 175 millioner kroner i forhold til dagens nivå.

Miljøvernminister Knut Arild Hareide er svært fornøyd med dagens vedtak.

- Dette er den største satsingen på kulturminner noen gang, som vil gjøre livet bedre for mange kulturminneeiere, sier han til Dagbladet.no.Men medlemmene i Norsk Kulturarv klapper ikke.

- Et ran

- Det er fine ord, men vi har ikke fått pengene enda, sier Mikkel Dobloug, som eier Peer Gynt Gaarden i Gudbrandsdalen.

Han hevder at de 175 ekstra millioner ikke strekker til. Hovedproblemet er likevel ikke pengemangel, men måten kulturminnevernet skjer på, mener han.

- Vi vil først og fremst ha rettigheter for kulturminneeiere, sier Dobloug.

KREVER LOVENDRING: Leder i Norsk kulturarv, Dag Lindvik og Mikkel Dobloug vil ha flere rettigheter for kulturminneeiere. Foto: Anne Marte Blindheim/ Dagbladet
KREVER LOVENDRING: Leder i Norsk kulturarv, Dag Lindvik og Mikkel Dobloug vil ha flere rettigheter for kulturminneeiere. Foto: Anne Marte Blindheim/ Dagbladet Vis mer

- I dag tvinger staten folk til å vedlikeholde fredete kulturminner, men betaler ikke for det. I andre tilfeller går de over dørterskelen til folk og bestemmer detaljer som hvilke farge man skal ha på veggen. Staten konfiskerer også eiendom uten å betale for seg, sier han.

Mari Kaupang Aspås opplever dette på kroppen. Etter at det ble funnet spor etter vikinger på den tusen år gamle gården hennes, har staten bestemt at hun ikke lenger får dyrke jorda si. Hun taper rundt 2,8 millioner kroner. Fra staten får hun 620.000 kroner - totalt.

- Dette er et ran, sier Kaupang Aspås, for anledningen kledd i vikingedrakt. Saken hennes ender i skifteretten.

- Er ikke dette urettferdig, Hareide?

- Jeg kjenner ikke til saken, så den kan jeg ikke kommentere, men situasjonen vil bli bedre nå, sier miljøvernministeren.

- Systemsvikt

Knut Benjamin Ål, som eier Nes verk i Aust-Agder, mener man står overfor en fullstendig systemsvikt.

- I dag fungerer kulturminnevernet mot sin hensikt. Det er noen få byråkrater hos Riksantikvaren og i Fylkeskommunenes kulturavdelinger som bestemmer, det fins ingen politisk styring. Det har utviklet seg en arroganse, en herskesyke og en kultur for umyndiggjøring som dreper alt initiativ hos kunnskapsrike og engasjerte kulturminneeiere, hevder han, og eksemplifiserer:

- Etter utallige møter med Riksantikvaren i en byggesak, valgte jeg å få en juridisk vurdering av saken. Konklusjonen ble at byggetillatelsen var gyldig. Vi fortalte dermed at vi ville fortsette med våre planer. Da mottok vi en trussel fra Riksantikvaren om at hvis vi gjorde det, ville samtlige bygninger bli underlagt områdevern - vi ville miste myndigheten over dem, forteller Ål.

- Slik systemet fungerer i dag, er det enklere å bare la kulturminnene bli fredet og forfalle, enn å beholde engasjementet.I stedenfor å være en positiv samarbeidspartner, er Riksantikvaren blitt vår verste fiende. Det er trist, sier han videre.

- Ønsker god dialog

- Riksantikvaren er viktig som en fagperson som kvalitetssikrer arbeidet, men vi ønsker så klart god dialog mellom Riksantikvaren og eierne, og her er det sikkert forbedringspotensiale, sier Knut Arild Hareide.

Kulturminneeierne ønsker seg en reell mulighet for å anke Riksantikvarens vedtak til folkevalgte instanser. I dag er det bare prinsipielle saker som havner på miljøvernministerens bord.

Årlig forsvinner 0,7 prosent av kulturminnene, som omfatter alt fra gamle båter, til stavkirker og gamle gårder, på grunn av manglende vedlikehold.

Har du hatt en positiv eller negativ opplevelse med norsk kulturminnevern? Fortell din historie i en e-post til: abl@dagbladet.no

- FRARØVET GÅRDEN: Mari Kaupang Aspås tapte stort på at det ble funnet vikingspor på gården hennes.
FORNØYD: Miljøvernminister Knut Arild Hareide er selv svært godt fornøyd med dagens vedtak.
I FEIL ELEMENT: Kulturminneeierne demonstrerte mot dagens kulturminnevern med å plassere en båt utenfor Stortinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!