Tvinges til høring

Victor Norman avbrøt igår ferien. Han må stå skolerett for Stortingets kommunalkomité i en åpen høring om Statskonsult.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I august advarte Justisdepartementet mot å omdanne Statskonsult til et aksjeselskap, men statsråd Victor D. Norman ga blaffen. I går kveld traff Dagbladet en fritidskledd Norman i Stortingets vandrehall.

- Jeg er på vei mellom Risør og Bergen, og stakk bare innom her for å snakke med komiteene. Jeg reiser til Bergen i morgen, sier Norman, som sier at han ser fram til mandagens høring.

Hastverk

Lederen av kommunalkomiteen, Magnhild Meltveit Kleppa, sier at hele saken bærer preg av hastverk, og at komiteen er forelagt en proposisjon der de ansattes rettigheter synes meget lettvint håndtert.

- Jeg forstår godt at han avbrøt ferien sin, og jeg har sagt rett ut til ham at jeg hadde foretrukket at han trakk hele saken og forberedte den bedre, sier Meltveit Kleppa.

- Det hele bygger på misforståelser. Vi tar ikke rettigheter fra noen ansatte, tvert imot, forsikrer Norman, som sier han er tjent med mandagens avklaring.

Statskonsult-saken er blitt ytterst problematisk for regjeringen.

Onsdag slo Justisdepartementets lovavdeling fast at statsråd Victor D. Norman tar feil i striden om rettighetene til de ansatte i Statskonsult. En enstemmig kommunalkomité krever at Norman sjøl, Justisdepartementets lovavdeling, justisminister Odd Einar Dørum og jusprofessor Henning Jakhelln må møte til den åpne høringen om Statskonsult-saken.

Striden står om de 140 ansatte i Statskonsult har rett til å være statsansatte også etter at Statskonsult en omdannet til et aksjeselskap.

Jakhelln og lovavdelingen sier ja, Norman sier nei.

Nå viser det seg at Norman kunne sluppet alle problemene dersom han hadde hørt på innvendingene fra andre departementer tidligere i prosessen.

Advart

Sist sommer var Norman i gang igjen for å omdanne Statskonsult til aksjeselskap. I den forbindelse skrev Justisdepartementets plan- og administrasjonsavdeling til Normans departement og advarte mot å omdanne Statskonsult til et aksjeselskap.

- Vi savner konkret argumentasjon både om hva som eventuelt er feil med dagens Statskonsult, og ikke minst om hvordan forslagene til omorganisering og nye tilknytningsformer konkret vil sikre bedre forhold i framtida, skriver Justisdepartementet.

LYTTET IKKE: Victor Norman hørte ikke på råd fra Justisdepartementet, som advarte mot å omdanne Statskonsult til aksjeselskap.