Tvinges til nye åpne høringer

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold får flengende kritikk på grunn av håndteringen av en meget omstridt oppsigelsessak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå risikerer hun åpne høringer og avsløringer som kan bli problematiske for en fra før hardt presset statsråd.

Dette skjedde

Saken startet i 1999 da en avdelingsdirektør i Forsvarets overkommando ble fratatt sin sikkerhetsklarering for deretter å bli oppsagt etter 37 års tjeneste i Forsvaret og Forsvarsdepartementet.

Departementet er ikke villig til å gi en offisiell begrunnelse for oppsigelsen. Mannen klaget saken inn for Stortingets kontrollutvalg for de hemmelige tjenester.

 • Kontrollutvalget undersøkte saken og endte med å rette sterk kritikk mot departementet.
 • I fjor vår kom oppsigelsessaken opp for Oslo byrett, der mannen vant en knusende seier over departementet.

  Forsvarsminister Kristin Krohn Devold mente departementet ikke kunne leve med denne rettsavgjørelsen, og anket dommen inn for lagmannsretten. Avgjørelsen skapte stor oppmerksomhet, og Ap, Frp, SV og Sp kritiserte statsrådens håndtering. Men ettersom saken verserte for rettssystemet, ønsket ikke Ap den gangen å stå løpet ut.

  Trakk anke


  Men like før jul tok saken en ny vending.

  Da la Forsvarsdepartementet ved Regjeringsadvokaten fram et tilbud om forlik. Mannen ba om betenkningstid, men ble nektet det. Deretter trakk Regjeringsadvokaten både forlikstilbudet og anken.

  Dermed sto mannen tilbake uten økonomisk kompensasjon for den urett han var blitt utsatt for.

  - Menneskelige hensyn veide tungt da beslutningen om å trekke anken ble tatt. For øvrig vil jeg henvise til de svar komiteen vil få på sine spørsmål, sier politisk rådgiver Bård Glad Pedersen i Forsvarsdepartementet.

  Siste nytt i saken er at Forsvarsdepartementet nå likevel vil tilby mannen jobb i Forsvaret.

  - Stygg sak


  I går sendte en enstemmig kontroll- og konstitusjonskomité over en rekke krasse spørsmål til statsråden som hun har ei uke å svare på.

  Dette er tredje gang kontroll- og konstitusjonskomiteen henvender seg til statsråden om saken, som flere komitémedlemmer karakteriserer som «stygg».

  Overfor Dagbladet blir det bekreftet at komiteen sannsynligvis vil kreve at forsvarsministeren må møte i åpne høringer. Det kan bli en ytterst pinlig affære for Krohn Devold.

  - Underlig


  Frp-leder Carl I. Hagen sier forsvarsminister Krohn Devold har mye å forklare - og oppklare etter departementets «underlige framgangsmåte». Ikke minst om hun helt har overlatt alle styringsoppgavene i departementet til sitt embetsverk.

  - Jeg er meget misfornøyd med statsrådens håndtering av oppsigelsessaken. Dette er meget kritikkverdig av Regjeringsadvokaten og av forsvarsministeren, sier Hagen til Dagbladet.

  Sammen med Ap's Kjell Engebretsen, SVs Ågot Valle og Sp's Odd Roger Enoksen har han brukt mye tid på å skjønne Krohn Devolds motiver for å opptre slik hun har gjort.

  - Statsråden har ei uke på seg til å svare på Stortingets spørsmål. Så får vi se hvordan saken utvikler seg, sier Ap's Kjell Engebretsen.

OOPS, I DID IT AGAIN: Forsvarsminister Kristin Krohn Devold møtte sterk kritikk blant annet for håndteringen av klasebombeskandalen og innkjøp av nye jagerfly. Nå risikerer hun å måtte møte i åpne stortingshøringer for å forklare seg om en omstridt oppsigelsessak i Forsvaret.