Tvinges til omlegging

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Den finske handelsministeren Kimmo Sasi har vært i Norge og skremt vettet av våre bønder. Hans beretning om de kommende forhandlingene i WTO, Verdens Handelsorganisasjon, må også ha gjort inntrykk i vide politiske kretser. Hvis hans spådommer slår til, vil vi om noen få år måtte legge om vår landbrukspolitikk. Det må bli slutt på de store overføringene til bøndene, og de høye tollmurene som beskytter landbruksvarene mot import, må rives. Resultatet blir betydelig færre gardsbruk og billigere matvarer.
  • Det er i egenskap av EU-talsmann Sasi har vært her. Han gjorde det klart at EU likevel ikke blir støttespiller for Norge under WTO-sesjonen i Seattle om en måned, der landbruket skal være tema. EU vil ikke lenger beskytte sitt eget landbruk. Det kan skyldes at EU uansett må legge om sin landbrukspolitikk når de nye medlemslandene i øst kommer med. Det er en forutsetning for at EU om noen år kanskje kan telle 25-30 medlemsland. Men EU kan heller ikke forlange frihandel for industrivarer og beskytte andre sektorer.
  • Det er denne dobbeltmoralen Norge fortsatt satser på, selv om vi er langt mer avhengig av en fri verdenshandel enn både EU og USA. Halvparten av vårt brutto nasjonalprodukt går til eksport, mens den tilsvarende andelen i EU og USA bare er ti prosent. Derfor er WTO langt viktigere for oss enn for mange andre. Vi kan ikke forlange frihandel for fisk mens vi stenger grensa for kjøtt. Det blir for vanskelig, selv for oss nordmenn. Sjansene for å vinne fram i WTO med en slik politikk er betydelig redusert uten EU som alliert.
  • Faren for rasering av norsk landbruk og fraflytting fra distriktene veide tungt for nei-sida i EU-kampen. Knapt noen kan benekte at viktige verdier i samfunnet her står på spill. Men det vil gjøre vondt verre om norske myndigheter lukker øynene for det som er i ferd med å skje. Det er politisk enighet om at vi ikke skal melde oss ut av WTO. Det vil bli for dyrt. Da må vi også betale prisen for vedtak som ikke passer oss.