FRONTEN:  Opprørerne har nå gjort Ajdabiyah til den nye frontbyen. Her venter de nå på at Kadhafi-styrkene skal komme fra sør. Foto: AFP
FRONTEN: Opprørerne har nå gjort Ajdabiyah til den nye frontbyen. Her venter de nå på at Kadhafi-styrkene skal komme fra sør. Foto: AFPVis mer

Tvinges til retrett og ber om våpenhjelp

Opprørerne i Libya presses i dag kraftig tilbake av Muammar Kadhafis styrker. De bønnfaller Vesten om våpenhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at opprørsstyrkene de siste dagene har tatt kontroll over stadig mer av Libya, er situasjonen en annen nå. Opprørerne kom i dag under kraftig ild fra Kadhafis styrker, og ble tvunget østover i landet.

For bare ett døgn siden var opprørerne svært nærme Kadhafis fødeby, Sirte. Men i løpet av dagen har despotens styrker gjenvunnet kontrollen over flere oljebyer mens opprørerne ble tvunget til å gjennomføre en retrett østover i landet.

- Det dreier seg om en taktisk retrett fra områder vi tidligere har kontrollert, sier en talsmann for opprørerne i Benghazi til CNN.

Flere symbolsk viktige byer er nå igjen under Kadhafis kontroll. Opprørerne ser ut til å samle seg i den viktige byen Ajdabiyah.

- Kampene er nå i gang i Brega, og Ajdabiyah vil bli den nye frontlinjen, sier Ahmad Bani, talsmann for de libyske opprørsstyrkene, ifølge NTB.

Tilbake til start Etter fem dager med bombeangrep fra utenlandske styrker, var Kadhafi-styrkene så svekket i byen at opprørerne tidligere i uken kunne ta over kontrollen. Kadhafis styrker ble da jaget rundt 300 kilometer vestover.

Men to dager senere er opprørerne nærmest tilbake til start. Opprørerne led store tap i ørkenkamper, skriver Reuters, og viser til at opprørshæren mangler den taktiske kunnskapen som Kadhafi-styrkene besitter.

Byene Nawfaliyah, Bin Jawad og Ras Lanuf falt som dominobrikker da Kadhafi-styrkene begynte offensiven. Opprørerne skal også ha gitt opp kontrollen over Brega før de samlet seg i Ajdabiyah, der meldingene om nok en offensiv skapte stor uro.

- Vi vet ikke hva som skjer. De sier at det er en gruppe av Kadhafis menn som kommer fra sør, sier en opprører til Reuters.

Ber om hjelp Dersom Kadhafi-styrkene er på vei mot Ajdabiyah sørfra, tyder det på at det er igangsatt en offensiv på nok en flanke.

Fra flere byer kom det meldinger om at Kadhafi-styrkene hadde igangsatt kraftige bombeangrep som tvang opprørerne på retrett. Opprørerne krever nå våpenhjelp fra omverdenen.

- Dette er våpnene våre, sier opprørssoldaten Mohammed til Reuters, og peker på en russiskprodusert rifle.

- Vi kan ikke bekjempe hæren med dette, sier han.

Frankrike har sagt landet er villig til å diskutere våpenhjelp, og USAs president Barack Obama sier han ikke vil utelukke dette.