Tvinges til sex-salg

Utenlandske kvinner blir lokket, lurt, truet eller tvunget til salg av sex i Oslo. I en rapport slår politiet fast at det pågår såkalt «grenseoverskridende kjønnshandel» midt i hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke dokumentert hvor mye, men at det finnes er påvist, sier Marianne Sætre ved etterretningsseksjonen ved Oslo politidistrikt, som har skrevet «Grenseoverskridende kjønnshandel». Ifølge Sætre er det umulig å anslå omfanget fordi markedet er så lukket.

- Vi antar at det er økende. Det har vi fra flere kilder.

Rapporten, basert på intervjuer av 21 utenlandske kvinner fra 20 til 48 år, fra fire verdensdeler og ti forskjellige land, kan ikke dokumentere grove tilfeller av tvangsbasert seksuell utnytting. Det betyr ikke at det ikke finnes. Den internasjonale hallikligaen som nå står tiltalt for retten i Stockholm opererte også i Oslo.

De kyniske menneskehandlerne lokket med seg jenter fra Øst-Europa, voldtok dem og truet dem til å selge sex.

Lokket eller lurt

Flere av kvinnene politiet har intervjuet later til å ha blitt lokket ut i horestrøkene i Oslo, særlig kvinner fra Øst-Europa og Finland. En østeuropeisk kvinne er blitt direkte lurt. Hun, som de fleste andre, tilbys gjennom en annonse i avisa Søndag Søndag. Samme annonse er også brukt for andre.

Enkelte utenlandske kvinner rekrutteres først til massasjeinstitutter av en bekjent. Noen fortsetter å prostituere seg i leiligheter.

Kvinnene kan ha fått løfte om jobb på hotell, restaurant eller liknende, studietur eller ekteskap, men ender på gata, i massasjeinstitutt eller med stripping, ofte for å tjene nok til å sende hjem til familien.

Organisert

En østeuropeisk kvinne skal ha blitt overtalt til å reise til Oslo og tilbudt leilighet av en person som også annonserte for henne og ordnet kunder. Politiet antar det dreier seg om bevisst organisering av transport og salg av østeuropeiske kvinner, noe hallikligaen i Sverige er et konkret eksempel på.

Marianne Sætre ble ikke overrasket over forholdene.

- Men det var sterke møter med kvinnene. Deres skjebne gjør sterkt inntrykk, sier Sætre.