STARTEN: Statsminister Jens Stoltenberg var på klimatoppmøte i New York. Noen dager forsinket er han tilbake i Norge, etter en lang biltur fra Basel i Sveits. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅG
STARTEN: Statsminister Jens Stoltenberg var på klimatoppmøte i New York. Noen dager forsinket er han tilbake i Norge, etter en lang biltur fra Basel i Sveits. Foto: ØRJAN F. ELLINGVÅGVis mer

Tvitret seg gjennom Europa

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er tilbake igjen i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Stoltenberg og hans følge kom seg med fly fra New York og landet i Madrid fredag morgen.

Derfra fløy de til Basel i Sveits, og fredag kveld begynte den lange kjøreturen hjem til Norge. Ved 18-tiden tvitret statsministeren:

«Hjemme i Norge. Godt å være tilbake!»

Stoltenberg skulle opprinnelig dra hjem til Oslo fra atomtoppmøtet i Washington torsdag, men som mange andre måtte Stoltenberg finne et alternativ til fly - og for ham ble det bil.

- Statsministeren er nesten to og et halvt døgn forsinket og har snart lagt bak seg 20 timer i bil. Han har jobbet ganske mye underveis og har snakket både med helseministeren og samferdselsministeren om situasjonen hjemme for dem som er rammet. I tillegg har han snakket med Islands statsminister, sier statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen, som selv er med i bilen.

Laks til middag

Men det er slettes ikke bare viktige telefonsamtaler som har fått tiden til å gå for statsministeren på turen gjennom Europa.

- Han har også fått litt mer tid en vanlig til sosiale medier som Facebook og Twitter. Noen skriver han selv, andre dikterer han, sier Giæver Eriksen.

Ved 10-tiden tvitret Stoltenberg:

«Strakk på beina og kjøpte kaffe på Statoil i Ulstrup i Danmark. Et veldrevet norsk selskap med gode eiere.»

Tvitringen fortsatte utover dagen.

«Regner med å ta et kort matstopp et sted mellom Malmö og Göteborg. Noen som kan anbefale en hyggelig veikro?»

Litt senere:

«Takk for mange gode råd, flest foreslo Laxbutiken ved Falkenberg. Der har jeg nettopp spist meget god norsk laks.»

I Sverige gikk hans tanker til SAAB.

«Forbi Trollhättan. På SAAB jobbet mange nordmenn når det var dårlige tider i Norge, nå mange svensker hos oss. Felles arbeidsmarked bra».

«Raskere enn hest»

De statsrådene statsministeren ikke kontaktet på telefon, kommuniserte han med på nettet. Til kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) kunne Stoltenberg fortelle at:

«Turen har gått overraskende bra, ikke minst takket være mye hyggelige folk på Facebook og Twitter. Sees på mandag».

Jonas Gahr Støre (Ap) har i ettermiddag fulgt sjefens tur hjem til Norge.

«Lykke til med innspurten mot Oslo sjef - saktere enn fly, men raskere enn med hest!»

Utenriksministeren fikk raskt svar:

«Takk. Du vet bedre enn de fleste hvor godt det er å komme hjem. På vegne av oss på Twitter: Gratulerer med ny hund i dag!». (©NTB)