Tvungen lønnsnemnd i FO-konflikten

Regjeringen vedtok i dag å tvinge de streikende i FO-konflikten tilbake til jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunalminister Sylvia Brustad ga i ettermiddag de streikende i FO-konflikten beskjed om at regjeringen hadde vedtatt tvungen lønnsnemnd i konflikten.

Det var en rapport fra Statens Helsetilsyn som gjorde utslaget. Helsetilsynet mener det er fare for liv og helse ved metadontiltaket i Oslo og ved Senteret for barne og ungdomspsykiatri dersom streiken fortsetter.

Eneste løsning

- Regjeringen hadde ikke annet å gjøre enn å vedta tvungen lønnsnemd, og vi regner med at folk er tilbake på jobb så fort som mulig, sa Brustad.

527 organiserte i Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO) i Oslo har vært i streik siden 29. mai. Streiken har rammet 12 barnevernkontorer, 14 sosialkontorer, 27 tiltak for psykisk utviklingshemmede, fire familiekontorer og seks bo- og behandlingstilbud i Barne- og familieetaten i Oslo. Den ble sist opptrappet tirsdag, da 107 arbeidstakere i helse- og sosialsektoren ble tatt ut i streik.

Ønsket tvungen lønnsnemd

De streikende tar vedtaket til etterretning, men er skuffet over avgjørelsen til regjeringen.

De mener arbeidsgiveren Oslo kommune har spekulert i å tvinge fram tvungen lønnsnemd.

- Vi har gitt dispenasasjoner til det kommunen har bedt om. Vi har til og med bedt om å få vite hva som vil være minimum bemanning slik at liv og helse ikke vil være i fare, sier Oddrun Rennvik, leder i Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO) til Dagbladet.no.

Hun mener arbeidsgiveren har spekulert i dette ved ikke å gå inn i reelle forhandlinger og dermed få tvungen lønnsnemnd.

Skjev lønnsutvikling

Hovedkravet til FO har vært å få samme stigning i lønnsveksten til de med begynnerlønninger, slik de med lik stilling og utdannelsesbakgrunn i KS har fått gjennonmslag for. Dette har ikke Oslo kommune ville innfri.

-Det som skjer nå er at vi får et A og B-lag blant annsatte i Oslos helsevesen. De som hjelper allmenheten og de som hjelper de svakeste stilte. Det kaller jeg kynisk blå politikk, sier Sissel Ann Stokkedalen, leder i FO Oslo til Dagbladet.no

TVUNGEN LØNNSNEMD:</B> Statsråd Sylvia Brustad avblåste streiken blant FO-organiserte i ettermiddag.