Tvungen tilståelse

Rettsmedisinsk psykolog Gisli Gudjansson mener Birgittes fetter har gitt en såkalt tvungen internalisert falsk tilståelse.- Han har en falsk tro på at han har begått drapet, men ikke et minne, sa Gudjansson til retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alt jeg vil si til juryen og denne retten er, vær forsiktig! Slik avsluttet psykologen gjennomgangen av sin rapport i Gulating lagmannsrett i formiddag.

Han mener Birgittes fetter tilsto et drap han trodde han hadde begått, men som han ikke husket.

Mottakelig

Instituttlederen fra Universitetet i London mente at den unge Karmøy-gutten var mottakelig for press, og at Kripos-forhører Stian Elle utnyttet dette. Resultatet var at den tiltalte 21-åringen til slutt trodde han hadde drept sin kusine og at han hadde fortrengt dette.

Gudjansson listet opp ti punkter for å forklare hvorfor fetteren tilsto et drap han ikke kunne huske å ha begått.

Isolasjon

Isolasjon var en viktig årsak til den falske tilståelsen, mener psykologen. Fetteren fikk løfter om at han skulle få se sine kjære, og at det var han som bestemte når det skulle skje. Dette ble brukt som pressmiddel for å få ham til å tilstå, mener Gudjansson.

Stian Elle skapte et tillitsforhold som gjorde det lettere for fetteren å tilstå, og han overdrev bevisene politiet hadde mot ham. Dessuten undergravde forhøreren 21-åringens eget minne om hva han gjorde natt til 6. mai 1995, mener psykologen.

Gudjansson mener at Elle skapte uro i 21-åringen ved å påstå at han ikke ville få sove rolig før han hadde tilstått, og han ga ham skyldfølelse. Tilståelsen bærer dessuten preg av at Elle ledet fetteren til å beskrive detaljer han ikke husket.(NTB)