Etter skredet i Gjerdrum:

Tvunget hjem til kvikkleira

Etter dødsraset på Ask tør flere rasofre ikke flytte tilbake. Andre tvinges hjem fordi de ikke lenger får dekket husleie. De stoler ikke på eksperter som sier at det er trygt.

LIVREDDE: Myndighetene sier at det er trygt å flytte tilbake til rasstedet Ask i Gjerdrum. Men mange innbyggere tviler. Nå sliter flere med å få solgt leilighetene sine, og noen tør ikke flytte tilbake. NB: Etter at denne reportasjen ble laget, har Tore Grønås fått solgt sin leilighet på Ingelstun. Reporter: Halldor Hustadnes / Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ask, Gjerdrum (Dagbladet): Noen få steinkast fra rasgropa hvor ti mennesker døde i romjula, snakker noen naboer i boligfeltet Ingelstun om framtida. «Til salgs», sier plakaten på veggen bak dem. De ser ut til å takle situasjonen bra.

Da brister stemmen for Solveig Slette (58).

- Unnskyld, for meg er dette vanskelig. Jeg er redd, sier hun, og må ta en kort pause før hun fortsetter:

- Tanken er der hver eneste kveld, at plutselig kan vi fyke av gårde.

Hun gjør en sveipende bevegelse med armen.

- Må bare bo her

Et par hundre meter unna, i naboboligfeltet Nystulia, markerer sperrebånd og høye gjerder grensa mellom trygt og utrygt.

- Vi er helt sikre på at skredet ikke kan forplante seg inn i det området som vi nå anbefaler at nå blir åpnet opp, sa NVEs Paul C. Røhr i begynnelsen av februar. Det samme sa NVEs rapport fra samme måned. Rundt 600 evakuerte kunne flytte tilbake.

Dermed fikk mange ikke lenger husleien dekket.

- Da må jeg jo bare bo her, sier Solveig Slette, som har bodd på Ingelstun siden 2013. Av de tre naboene Dagbladet møter på Ingelstun, er hun den eneste som har flyttet tilbake.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer